Genialny trick Ewy Wachowicz na esencjonalny rosół
Rosół powinien być zawsze esencjonalny i aromatyczny, co zapewniają odpowiednie dodatki. W klasycznych przepisach niemal nic nas nie zaskakuje, lecz Ewa Wachowicz ma swój niecodzienny sposób. W jej przepisie dodaje się do wywaru jabłko, które podkreśla smak mięsa.
Rosół gotujemy zwykle z przepisu, który poleciła nam mama lub babcia. W wielu domach od pokoleń przekazuje się dobrze znaną recepturę, która pozwala odtworzyć doskonale znany z domu rodzinnego smak. Czasem mamy jednak ochotę na coś zupełnie nowego.
Jabłko sprawia, że rosół zyskuje delikatnego słodkiego posmaku, a smak mięsa jest znacznie bardziej pogłębiony. Poniżej pokazujemy, jak przygotować bardzo esencjonalną zupę o pięknym kolorze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na rosół z jabłkiem
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
-
2 duże udka z kurczaka
-
1 szyja indycza
-
kawałek indyka
-
1 porcja rosołowa wołowa
-
woda
-
2 marchewki
-
2 pietruszki
-
1–2 cebule
-
kawałek pora
-
2 jabłka
-
1 łyżeczka lubczyku
-
1/4 selera
-
liście laurowe
-
ziele angielskie
-
pieprz
-
sól
-
makaron nitki
-
natka pietruszki
Mięso dokładnie umyj i przełóż do garnka. Następnie zalej je zimną wodą i włącz palnik pod garnkiem na małą moc. Gdy rosół zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i pozostaw na godzinę bez przykrycia.
Gdy na rosole pojawią się szumowiny, usuń je i wyrzuć. Warzywa obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz z brudnych łupinek i opal nad palnikiem. Pora umyj i przekrój na pół. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Wrzuć do gotującego się rosołu wszystkie przyprawy oraz przygotowane warzywa wraz z jabłkami i gotuj zupę na małym ogniu przez 1,5 godziny. Rosół podawaj z makaronem, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką i natką pietruszki. Smacznego.
Źródło: canva/Yuliya Furman
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki ziemniaczane nie ściemnieją - Magda Gessler ma niezawodny patent
-
Co zrobić by kluski śląskie nie wyszły twarde?
Źródło: kuchnia.wp.pl