Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Gessler i Wachowicz w pojedynku na ceny. O zwycięzcy przesądził żur i pasztet
Canva / fotek ; Instaram @maggdagessler_ewawachowiczofficial ; Istagram @

Gessler i Wachowicz w pojedynku na ceny. O zwycięzcy przesądził żur i pasztet

4 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Świąteczny catering ruszył pełną parą. Ofertę na swoje specjały przestawiły też Ewa Wachowicz i Magda Gessler. Która z popularnych właścicielek restauracji wypadła w tym starciu korzystniej? Łatwo rozstrzygnąć ten spór porównując ceny żurku i pasztetu.

Świąteczny catering w wykonaniu Magdy Gessler i Ewy Wachowicz

Zabiegani i zapracowani Polacy chętnie korzystają z propozycji świątecznego cateringu. Okazuje się jednak, że ceny pozornie tych samym wyrobów mogą drastycznie się między sobą różnić. Ewa Wachowicz wprowadziła bardziej przyjazną niż Magda Gessler politykę cenową. Czy to wystarczy, aby przekonać do siebie klientów?

Ewa Wachowicz swoją restaurację prowadzi w Krakowie. Magda Gessler króluje na rynku kulinarnym w stolicy. Sprawdźmy, jakie pozycje w świątecznym cateringu zawarły obie restauratorki. Koszty poszczególnych potraw mogą być dla niektórych szokujące.

Strzelczyk tylko tak gotuje białą kiełbasę. Nie pęka i jest soczysta

Jakie są ceny w świątecznym cateringu Ewy Wachowicz i Magdy Gessler?

Magda Gessler w ramach świątecznego cateringu wytoczyła ciężkie działa . Można u niej nabyć chociażby wielkanocny żur na prawdziwkach . Za taką zupę zapłacimy 75 złotych . Kwota zwala z nóg, miejmy nadzieję, że jakość idzie z nią w parze .

Pasztet przygotowywany pod okiem restauratorki pieczony jest z ekskluzywnej dziczyzny . Koszt zakupu także do pospolitych nie należy. 95 złotych za pół kilogram może okazać się kwotą nie do przeskoczenia dla niektórych . Zapewne jednak znajdą się i tacy, którzy chętnie wypróbują odświętny specjał.

Ewa Wachowicz nie pozostaje dłużna, jeśli chodzi o ofertę świątecznego cateringu . Swój żur wyceniła na 30 złotych za każdy litr . Zupa według deklaracji kucharki przygotowywana jest na aromatycznej wędzonce .

Pasztet także znalazł się w jej menu wielkanocnym . Za ten pieczony z jałowcem przysmak przyjdzie nam zapłacić 40 złotych za 500 gramów . Przyznać trzeba, że koszt jest do zaakceptowania, biorąc pod uwagę obecne ceny na rynku .

Jak łatwo zauważyć, Ewa Wachowicz oferuje korzystniejsze ceny, niż Magda Gessler . Dotyczy to dwóch flagowych wielkanocnych potraw, czyli żuru i pasztetu . Do dokładnej analizy musielibyśmy znać szczegółowy skład i gramaturę każdego dania, jednak już na pierwszy rzut oka Wachowicz przebija Gessler właściwie dwukrotnie na korzyść klienta .

Jakie jeszcze świąteczne potrawy przygotowały Wachowicz i Gessler?

Obie panie w swoich lokalach zaoferowały świąteczną szynkę . U Magdy Gessler jej koszt wynosi 35,30 zł/500 g . Ewa Wachowicz podaje cenę za sztukę tego wyrobu, która wynosi dokładnie 68 złotych . Ciężko wydać werdykt, nie znając konkretnej wagi takiej wędliny.

U każdej z restauratorek nabyć możemy słoiczek chrzanu . Magda Gessler uciera go za kwotę 20 złotych za słoiczek . Ewa Wachowicz ponownie wygrywa, wyceniając przysmak na 17 złotych . Ponadto daje do wyboru 2 warianty- chrzan z burakami oraz chrzan z jajkiem i miodem .

Krakowska ekspertka od gotowania poniosła klęskę na cenie mazurka . W zakresie deseru Magda Gessler zdecydowanie wypada lepiej . Jej mazurki kosztują od 60 złotych do 65 złotych, zależnie od wybranego smaku . U Ewy Wachowicz za wielkanocne ciasto zapłacimy aż 110 złotych .

Jak widać, ceny w obu miejscach do najniższych nie należą . To, gdzie jest korzystniej, zależy w dużej mierze od wybranej potrawy . Na podstawie tych przykładowych pozycji z menu możemy jednak stwierdzić, że w Zalipiankach Ewy Wachowicz można urządzić Wielkanoc znacznie taniej, niż u słynnego Fukiera Magdy Gessler . A Wy na którą ofertę świątecznego cateringu skusilibyście się chętniej?

Wielkanocna baba kupowana od kulinarnych celebrytów kosztuje tyle, że głowa mała . Popularny piłkarz nie rozpieszcza, jeśli chodzi o zakup uwielbianego deseru .

stół wielkanocny.png
Canva / Capuski

Źródło: kobieceinspiracje, superbiz

Ten sos tatarski zawiera typowo świąteczny składnik. Można go jeść łyżkami
Zupa chrzanowa Ani Starmach bije na głowę żurek. Nie może w niej zabraknąć tego składnika
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy