Strzelczyk tylko tak gotuje białą kiełbasę. Nie pęka i jest soczysta
Święta wielkanocne bez białej kiełbasy nie istnieją. Aby podać ją na stół, produkt wymaga odpowiedniego przyrządzenia. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak parzyć białą kiełbasę we właściwy sposób. Dzięki temu nie pęknie, będzie soczysta i pyszna.
Biała kiełbasa na święta będzie soczysta i pyszna
Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, zna się na polskiej kuchni, jak mało kto. Z chęcią dzieli się swoją szeroką wiedzą z internautami. Tym razem na warsztat wziął parzenie białej kiełbasy na święta. Zdradził, że większość osób robi to w niewłaściwy sposób.
Zapomnij o gotowaniu warzyw do sałatki jarzynowej. Teraz wszyscy stawiają na inny patentJakie są najczęstsze błędy popełniane przy parzeniu białej kiełbasy?
Tomasz Strzelczyk nie ukrywa, że Polacy mają problem z właściwym parzeniem białej kiełbasy. Przez nieodpowiednie traktowanie traci ona całą soczystość i aromat. Taka przeciągnięta kiełbasa pęka i jest zupełnie pozbawiona smaku.
Zbyt intensywne gotowanie kiełbasy nie jest dobrym rozwiązaniem. Kiełbasa wysusza się w gorącej wodzie i pęka. Być może podana z chrzanem da się zjeść, jednak nie dostarcza takich wrażeń kulinarnych, jak powinna.
Niektóre osoby podczas parzenia kiełbasy stoją nad garnkiem z wrzątkiem i pilnują całego procesu. Przez dolewanie zimnej wody temperatura parzenia jest utrzymana na mniej więcej stałym poziomie. Metoda ta jest jednak nieprecyzyjna, a przy tym zabiera niepotrzebnie cenny czas. Tomasz Strzelczyk na białą kiełbasę zna znacznie lepszy sposób.
Jak powinno się parzyć białą kiełbasę?
Parzenie białej kiełbasy metodą Tomasza Strzelczyka jest bardzo proste. W tym celu należy przygotować dość duży garnek z zimną wodą. Następnie dorzucić do niego 2 rozgniecione (ale nieobrane) ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe i 2 łyżeczki gorczycy. Dzięki takim dodatkom kiełbasa będzie miała wyjątkowy smak i aromat.
Wodę zagotowujemy pod przykryciem. Kiedy zacznie wrzeć, ostrożnie wkładamy do niej kiełbasę. Następnie wyłączamy kuchenkę i ponownie przykrywamy garnek. Białą kiełbasę pozostawiamy w nim na nie więcej, niż 20 minut.
Na skutek dołożenia białej kiełbasy do garnka woda obniża swoją temperaturę. Jest ona wtedy idealna do właściwego przyrządzenia kiełbasy. Po upływie wymaganego czasu nasz mięsny specjał gotowy jest do podania, a my możemy cieszyć się soczystą i aromatyczną białą kiełbasą.
Białą kiełbasę w doskonałej cenie dostaniesz obecnie w Biedronce. Smażenie kiełbasy, aby była obłędnie pyszna, wymaga użycia odpowiedniego tłuszczu.
Źródło: YouTube /Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA