Smakosze.pl Przepisy Gessler nie ma litości dla tego błędu. Chodzi o mięso na rosół
canva/Angelika Heine; TRICOLORS/East News

Gessler nie ma litości dla tego błędu. Chodzi o mięso na rosół

1 lutego 2023

Rosół lubi wielu smakoszy. Tradycyjna zupa w każdym domu przygotowywana jest nieco inaczej, ale zazwyczaj jej bazą jest kura. Magda Gessler zdradziła ostatnio, co sądzi o tym mięsie i czy jej zdaniem nadaje się do przyrządzenia potrawy. Jej opinia może was zaskoczyć.

Jeśli myślicie, że o gotowaniu rosołu wiecie wszystko, wypowiedź Magdy Gessler może was wprawić w konsternację. Gwiazda Kuchennych Rewolucji zdradziła bowiem ostatnio portalowi Wirtualna Polska, jaki jest jej zdaniem największy błąd popełniany przez Polaków podczas przyrządzania mięsnej zupy.

Wskazanym potknięciem nie było wcale dodawanie ziemniaków czy gotowych przypraw takich jak maggi. Restauratorka zwróciła uwagę na jakość mięsa i wskazała, że jej zdaniem na rosół obecnie nadaje się kaczka i wołowina. Kurę uznała za zbyt niebezpieczny dla zdrowia produktu, argumentując, że zawiera hormony. Czy rzeczywiście kaczka wypada lepiej? Polecamy spróbować.

Przepis na rosół od Magdy Gessler

Składniki:

  • kaczka o masie około 2 kg

  • około 500 g szpondra wołowego

  • zimna woda

  • 3 spore marchewki

  • 2 większe pietruszki

  • 1 niezbyt duży korzeń selera

  • 1 duży liść kapusty

  • 1 średni por, cały

  • 1 większa cebula

  • kilka suszonych podgrzybków

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 8 ziaren czarnego pieprzu

  • natka pietruszki wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić dobry rosół? Magda Gessler używa wołowiny i kaczki

Zaczynamy od oczyszczenia mięsa i umieszczenia go w dużym garnku wraz z zielem angielskim, pieprzem czarnym i liściem laurowym. Całość zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 90 minut, w międzyczasie usuwając szumy.

Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, opłukaną kapustę, namoczone przez kilka godzin grzyby oraz opaloną w płomieniu cebulę. Gotujemy jeszcze przez półtorej godziny. Rosół doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z makaronem, najlepiej domowym . Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Szczególnie polecamy rozgrzewającą wersję z chili oraz złocisty i wyrazisty wariant z kurkumą i imbirem . Oba będą idealne na chłodne dni.

Rosół Magdy Gessler jest pyszny
canva/teine

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy