Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne
Nawet niepozorne kartofle można zamienić w wykwintny dodatek. Doskonały przykład na to daje popularna restauratorka Magda Gessler. Jej pieczone ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem nie mają sobie równych. Ich aromat gwarantuje, że ani kawałek nie zostanie na potem.
Przygotowanie pieczonych ziemniaków jest niezwykle proste. Warzywa wystarczy obgotować, pokroić i zalać smakowitą mieszanką. Po niecałej godzinie chrupiący specjał według Magdy Gessler gotowy jest do pałaszowania. Będziecie zaskoczeni, ja smaczny może być pospolity ziemniak.
Przepis na aromatyczne pieczone ziemniaki
Składniki:
-
2000 g małych ziemniaków
-
1 główka czosnku
-
2 gałązki świeżego rozmarynu
-
oliwa z oliwek
-
sól
-
pieprz
Jak przyrządzić aromatyczne pieczone ziemniaki?
Ziemniaki wyszoruj po bieżącą wodą . Następnie gotuj je w mundurkach w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut . Warzywa na ziemniaki pieczone odcedź i ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową .
Główkę czosnku przekrój na pół . Obie połówki połóż na ziemniakach. Całość posyp rozmarynem, dopraw solą i pieprzem, a na koniec skrop oliwą .
Piekarnik nagrzej do 180 stopni . Ziemniaki wstaw do urządzenia i piecz przez ok. 40 minut . Miękkie pieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika, wymieszaj je z wyciśniętym pieczonym czosnkiem . Warzywa przed podaniem udekoruj listkami rozmarynu . Ewa Wachowicz swoje frytki robi z zaskakującego warzywa . Ziemniaki pieczone w intensywnym sosie to świetna przekąska nie tylko na imprezę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Martyna pokazała jak zrobić obiad za mniej niż 5 zł. Jest pyszny, można jeść go bez końca
-
Żadna szczawiowa czy żurek. Jest 100 razy lepsza zupa z jajkiem, mamy najlepszy przepis
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: smakizycia