Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna szczawiowa czy żurek. Jest 100 razy lepsza zupa z jajkiem, mamy najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.02.2023 17:47

Żadna szczawiowa czy żurek. Jest 100 razy lepsza zupa z jajkiem, mamy najlepszy przepis

Żadna szczawiowa czy żurek. Jest 100 razy lepsza zupa z jajkiem, mamy najlepszy przepis
canva/vikif

Zapomnij o szczawiowej i żurku. Pyszną, kremową i gęstą zupę przyrządzisz z tartego chrzanu. Zupa chrzanowa doprawiona suszonym majerankiem wychodzi za każdym razem. Zupę podaj z ugotowanym na twardo jajkiem i podsmażonym boczkiem.

Zupa chrzanowa jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest aksamitna i pełna aromatu. Zupa posmakuje każdemu, jest prosta w przygotowaniu i tania. Przygotujesz ją z produktów, które z pewnością masz w domu.

Do przygotowania zupy chrzanowej niezbędny będzie bulion warzywny. Możesz wykorzystać również rosół z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Do zupy dodaj również ziemniaki, cebulę i świeży czosnek.

Zupę chrzanową koniecznie podaj z jajkami ugotowanymi na twardo, przesmażonym boczkiem oraz posiekanym koperkiem. Tak przygotowana zupa zniknie z talerzy błyskawicznie i każdy będzie prosił o dokładkę.

Przepis na zupę chrzanową z jajkiem i wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 4 ziemniaki

  • duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 3- 4 łyżki tartego chrzanu

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • 800 ml bulionu

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 150- 200 g wędzonego boczku

  • kilka jajek ugotowanych na twardo

  • koperek

Jak ugotować zupę chrzanową? Jest gęsta, kremowa i pełna smaku

Posiekaj cebulę i zeszklij ją w garnku z grubym dnem. Do cebuli dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i smaż kilka minut. Dodaj czosnek i smaż, aż się zarumieni. Do garnka wlej gorący bulion i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Dodaj chrzan, śmietanę, majeranek i gotuj kilka minut. Całość zblenduj na gęsty krem. Zupę chrzanową dopraw do smaku solą i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Jajka ugotuj na twardo, posiekaj szczypiorek. Zupę podaj z jajkiem, skwarkami i posiekanym koperkiem, smacznego.

Przygotuj również pastę kanapkową z dodatkiem chrzanu. Jest wyraźna w smaku i pyszna. Polecam także ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem. Nie ma lepszego dodatku do obiadu.

zupa chrzanowa
canva/cegli

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: