Smakosze.pl
Frytki od Ewy Wachowicz

TRICOLORS/East News, canva/bhofack2

Żadne ziemniaki czy bataty. Nie uwierzysz, z czego Ewa Wachowicz robi frytki

23 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Frytki z ziemniaków smażone na oleju są smaczną, ale bardzo tłustą i kaloryczną potrawą. Wyśmienitą przekąskę i dodatek do obiadu przygotujesz z innego warzywa. Frytki z marchewki według przepisu Ewy Wachowicz są lekkie, zdrowe i znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej, ewawachowicz.pl zdradza kulinarne sztuczki i publikuje receptury na wyśmienite dania główne, ciasta i desery. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Frytki z marchewki zachwycą całą rodzinę, a przygotujesz je błyskawicznie.

Smażenie cebuli

Dlaczego warto dodać cukier podczas smażenia cebuli? Powód jest bardzo ważny

CZYTAJ DALEJ

W przepisie na frytki od Ewy Wachowicz znajduje się olej winogronowy. Możesz zastąpić go łyżką oliwy z oliwek lub olejem rzepakowym. Wystarczy niewielka ilość oleju, żeby frytki były smaczne i chrupiące. Frytki z marchewki Wachowicz doprawia solą i suszonym tymiankiem.

Frytki pieczone w piekarniku są równie smaczne, jak smażone na oleju lub we frytkownicy. Są jednak o wiele lżejsze, nie ociekają tłuszczem i są pyszną przekąską dla całej rodziny i osób będących na diecie. Marchewka po upieczeniu jest słodka i chrupiąca. Frytki podasz również jako dodatek do mięsa, burgerów i innych potraw.

Wyśmienite frytki przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 duże marchewki

  • łyżka suszonego tymianku

  • łyżka oleju z pestek winogron

  • sól

Jak zrobić lekkie i zdrowe frytki bez smażenia?

Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Marchewki obierz i pokrój w cienkie słupki, przełóż do miski. Wlej łyżkę oleju z pestek winogron, wsyp tymianek, oprósz solą i dokładnie wymieszaj.

Frytki rozłóż równomiernie na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika, piecz około 40 minut. Frytki podaj z domowym sosem czosnkowym. Świetną alternatywą dla frytek z ziemniaków są również frytki z batatów z piekarnika.

frytki

canva/ a_namenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >