Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Martyna pokazała jak zrobić obiad za mniej niż 5 zł. Jest pyszny, można jeść go bez końca
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.02.2023 18:44

Martyna pokazała jak zrobić obiad za mniej niż 5 zł. Jest pyszny, można jeść go bez końca

Martyna pokazała jak zrobić obiad za mniej niż 5 zł. Jest pyszny, można jeść bez końca
Screeny z filmu pochodzą z kanału FIT KUCHNIA - Martyna Loch na YouTube

Martyna zdradziła przepis na inflacyjne danie. Obiad za mniej niż 5 zł za porcję przygotowała w kilka chwil. Zapiekanka makaronowa z pomidorem, szpinakiem i serem jest pożywna i tak smaczna, że można jeść ją bez końca.

Martyna Loch jest popularną youtuberką, która dzieli się fanami przepisami kulinarnymi i wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Jej kanał FIT KUCHNIA - Martyna Loch obserwuje kilkadziesiąt tysięcy osób. Martyna niedawno pokazała, jak zrobić tani i smaczny obiad dla dwóch osób.

Makaron zapieczony z pomidorami, szpinakiem i serem jest świetnym pomysłem na obiad. Porcja dania jest naprawdę tania- kosztuje mniej niż 5 zł. Zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Martyna podsmażyła najpierw cebulę i czosnek, następnie dodała szpinak, pomidory, makaron.

Wszystkie składniki doprawiła solą, pieprzem i suszonymi ziołami, oprószyła startą mozzarellą i wstawiła na chwilę do piekarnika. Zapiekanka wychodzi za każdym razem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału FIT KUCHNIA - Martyna Loch.

Przepis na zapiekankę makaronową

Składniki na 2 porcje:

  • makaron penne

  • 200 g passaty pomidorowej

  • duża cebula

  • 100 g szpinaku baby

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 g startej mozzarelli

  • sól, pieprz

  • mielona papryka słodka

  • czosnek granulowany

  • suszona bazylia

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić zapiekankę makaronową z pomidorami i szpinakiem?

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj cebulę, czosnek, pokrój szpinak. Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż, aż się zarumieni. Na patelnię dodaj szpinak, passatę pomidorową, kilka łyżek wody z gotowania makaronu.

Sos dopraw papryką, suszoną bazylią, czosnkiem granulowanym oraz solą i pieprzem. Całość gotuj chwilę na wolnym ogniu. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Danie przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.

Oprósz solidnie startą mozzarellą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 5- 7 minut. Pomysł na równie smaczny, szybki i tani obiad? Kotlety ziemniaczane według przepisu Tomasza Strzelczyka oraz danie we włoskim stylu według Katarzyny Bosackiej.

makaron
Screen z filmu pochodzi z kanału FIT KUCHNIA - Martyna Loch na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: