Martyna pokazała jak zrobić obiad za mniej niż 5 zł. Jest pyszny, można jeść go bez końca
Martyna zdradziła przepis na inflacyjne danie. Obiad za mniej niż 5 zł za porcję przygotowała w kilka chwil. Zapiekanka makaronowa z pomidorem, szpinakiem i serem jest pożywna i tak smaczna, że można jeść ją bez końca.
Martyna Loch jest popularną youtuberką, która dzieli się fanami przepisami kulinarnymi i wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Jej kanał FIT KUCHNIA - Martyna Loch obserwuje kilkadziesiąt tysięcy osób. Martyna niedawno pokazała, jak zrobić tani i smaczny obiad dla dwóch osób.
Makaron zapieczony z pomidorami, szpinakiem i serem jest świetnym pomysłem na obiad. Porcja dania jest naprawdę tania- kosztuje mniej niż 5 zł. Zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Martyna podsmażyła najpierw cebulę i czosnek, następnie dodała szpinak, pomidory, makaron.
Wszystkie składniki doprawiła solą, pieprzem i suszonymi ziołami, oprószyła startą mozzarellą i wstawiła na chwilę do piekarnika. Zapiekanka wychodzi za każdym razem. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału FIT KUCHNIA - Martyna Loch.
Przepis na zapiekankę makaronową
Składniki na 2 porcje:
makaron penne
200 g passaty pomidorowej
duża cebula
100 g szpinaku baby
2 ząbki czosnku
100 g startej mozzarelli
sól, pieprz
mielona papryka słodka
czosnek granulowany
suszona bazylia
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić zapiekankę makaronową z pomidorami i szpinakiem?
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj cebulę, czosnek, pokrój szpinak. Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż, aż się zarumieni. Na patelnię dodaj szpinak, passatę pomidorową, kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Sos dopraw papryką, suszoną bazylią, czosnkiem granulowanym oraz solą i pieprzem. Całość gotuj chwilę na wolnym ogniu. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Danie przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
Oprósz solidnie startą mozzarellą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 5- 7 minut. Pomysł na równie smaczny, szybki i tani obiad? Kotlety ziemniaczane według przepisu Tomasza Strzelczyka oraz danie we włoskim stylu według Katarzyny Bosackiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wachowicz robi buraczki inaczej niż wszyscy. Pomija 1 czynność i dodaje wyrazisty sos
Używasz warzyw i owoców z puszki? Pamiętaj o 1 nadzwyczaj ważnym szczególe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama