Gessler stanęła przy kuchni i pokazała swój patent na naleśniki. 1 rzecz robi inaczej niż wszyscy
Naleśniki Magdy Gessler są znakomite. Gwiazda w jednym z odcinków programu Master Chef pokazała jak prawidłowo przygotować ciasto na ten przysmak, by uzyskać delikatne, cienkie i smaczne danie. W przeciwieństwie do wielu gospodyń domowych zaczęła od przesiania mąki pszennej. Efekt zachwycił uczestników.
W każdym domu przyrządza się naleśniki nieco inaczej. Większość z nas najpierw dozuje mleko lub wodę, a dopiero później stara się nieco zagęścić masę przy pomocy mąki. Magda Gessler proponuje, by od niej zacząć i do przesianego produktu dodawać pozostałe składniki, płyny dozując oszczędnie, a wodę wykorzystując do doprowadzenia masy do odpowiedniej konsystencji.
Przepis na naleśniki Magdy Gessler
Składniki:
-
1 szklanka mąki pszennej z delikatnym czubem
-
1 szklanka mleka
-
solidna szczypta cukru
-
3 duże jaja w temperaturze pokojowej
-
woda
-
50 g topionego masła klarowanego
Jak zrobić naleśniki Magdy Gessler? Zacznijcie do mąki
Przygotowujemy dużą miskę i przesiewamy do niej mąkę pszenną. Wlewamy mleko, po czym łączymy składniki przy pomocy rózgi. Następnie wsypujemy cukier i wbijamy wszystkie jajka.
Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie wody — chcemy doprowadzić ciasto do konsystencji, przy której jest ono lejące, ale po zanurzeniu w nim łyżki pozostanie na niej cienka warstwa masy.
Na konie wlewamy przestudzone topione masło klarowane i dokładnie rozprowadzamy je. Dzięki temu nie będzie trzeba już dodawać dużych ilości tłuszczu podczas smażenia. Naleśniki Magdy Gessler przyrządzamy na suchej patelni i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na smakowite naleśniki. Polecamy prosty przepis na dwuskładnikowe ciasto z wykorzystaniem mąki gryczanej. Być może też spodoba wam się wytrawna wersja Ewy Wachowicz z jajem sadzonym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dietetyk zdradził, co zjadłby w McDonald's. Werdykt nie mieści się w głowie
-
Włóż obierki z ziemniaka do czajnika i zagotuj. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: MasterChef