Smakosze.pl Przepisy Gessler stanęła przy kuchni i pokazała swój patent na naleśniki. 1 rzecz robi inaczej niż wszyscy
Screen z 3 odcinka 9 edycji MasterChef emitowanego na TVN; canva/Qwart

Gessler stanęła przy kuchni i pokazała swój patent na naleśniki. 1 rzecz robi inaczej niż wszyscy

12 stycznia 2023

Naleśniki Magdy Gessler są znakomite. Gwiazda w jednym z odcinków programu Master Chef pokazała jak prawidłowo przygotować ciasto na ten przysmak, by uzyskać delikatne, cienkie i smaczne danie. W przeciwieństwie do wielu gospodyń domowych zaczęła od przesiania mąki pszennej. Efekt zachwycił uczestników.

W każdym domu przyrządza się naleśniki nieco inaczej. Większość z nas najpierw dozuje mleko lub wodę, a dopiero później stara się nieco zagęścić masę przy pomocy mąki. Magda Gessler proponuje, by od niej zacząć i do przesianego produktu dodawać pozostałe składniki, płyny dozując oszczędnie, a wodę wykorzystując do doprowadzenia masy do odpowiedniej konsystencji.

Przepis na naleśniki Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej z delikatnym czubem

  • 1 szklanka mleka

  • solidna szczypta cukru

  • 3 duże jaja w temperaturze pokojowej

  • woda

  • 50 g topionego masła klarowanego

Jak zrobić naleśniki Magdy Gessler? Zacznijcie do mąki

Przygotowujemy dużą miskę i przesiewamy do niej mąkę pszenną. Wlewamy mleko, po czym łączymy składniki przy pomocy rózgi. Następnie wsypujemy cukier i wbijamy wszystkie jajka.

Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie wody — chcemy doprowadzić ciasto do konsystencji, przy której jest ono lejące, ale po zanurzeniu w nim łyżki pozostanie na niej cienka warstwa masy.

Na konie wlewamy przestudzone topione masło klarowane i dokładnie rozprowadzamy je. Dzięki temu nie będzie trzeba już dodawać dużych ilości tłuszczu podczas smażenia. Naleśniki Magdy Gessler przyrządzamy na suchej patelni i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na smakowite naleśniki. Polecamy prosty przepis na dwuskładnikowe ciasto z wykorzystaniem mąki gryczanej. Być może też spodoba wam się wytrawna wersja Ewy Wachowicz z jajem sadzonym.

Naleśniki Magdy Gessler są znakomite
canva/knape

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: MasterChef

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy