Smakosze.pl Przepisy Gessler zdradziła sekret idealnych klusek śląskich. Nie ma szans, że wyjdą gumowate
Fot. Canva/robert6666, Facebook/Magda Gessler

Gessler zdradziła sekret idealnych klusek śląskich. Nie ma szans, że wyjdą gumowate

29 września 2024

Magda Gessler na gotowaniu zna się jak mało kto. Teraz podpowiada, co zrobić, by kluski śląskie nie wyszły gumowate. Ta rada jest na wagę złota. Warto zastosować ją w swojej kuchni.

Kluski śląskie już nie gumowate

Kluski śląskie są daniem , którym zajadamy się nie tylko na Śląsku. Lubiane w całej Polsce, te kluski są smacznym dodatkiem do obiadu . Pasują do dań mięsnych, sosów, ale też jadane są z samą cebulką. Możliwości jest wiele, a przepis na kluski zaskakuje prostotą.

Wystarczy kilka składników, by zrobić kluski śląskie . Dawniej robiło się je tylko z ziemniaków i mąki. Potem zaczęto dodawać jajka, by poprawić konsystencję ciasta. Wydaje się, że danie tak proste musi się zawsze udać. Niestety kluski śląskie czasem wychodzą twarde i gumowate.

kluski śląskie
Fot. Canva/czarny_bez
Najgorszy możliwy składnik zupy pomidorowej. Psuje smak i szkodzi zdrowiu

Magda Gessler i najlepsze kluski śląskie

Magda Gessler postanowiła podzielić się swoją wiedzą o przygotowaniu klusek śląskich. Gwiazda programów kulinarnych i doświadczona restauratorka o gotowaniu wie chyba wszystko. Teraz podpowiada, co zrobić, by kluski śląskie wyszły mięciutkie i pyszne. Nie ma tu mowy o gumowatości.

Magda Gessler ujawnia, że sekretem smaku tego lubianego dania są odpowiednie proporcje. Mąka ziemniaczana musi stanowić ¼ objętości ziemniaków. Ten patent sprawi, że kluski nie będą gumowate i twarde. Wręcz przeciwnie. Wyjdą miękkie i pyszne . Poniżej prezentujemy przepis Magdy Gessler na kluski śląskie.

Jak zrobić kluski śląskie z przepisu Magdy Gessler?

Składniki:

  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 kg ziemniaków
  • sól

Przygotowanie klusek śląskich zaczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Zostawiamy je do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, przeciskamy przez praskę . Dodajemy przesianą mąkę, wbijamy jajko i solimy. Składniki zagniatamy i robimy gładkie ciasto.

Z przygotowanego ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Na środku robimy palcem wgłębienie . Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie. Od wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy około 3 minuty. Podajemy z gulaszem lub sosem grzybowym. Pisaliśmy o atrakcyjnych promocjach w sklepach Dino. Radziliśmy, jaką rybę należy omijać szerokim łukiem.

kluski śląskie
Fot. Canva/robert6666

Źródło: top.pl

Dodaj dosłownie łyżkę do masy na racuchy. Nie będą piły tłuszczu
Dodaję szczyptę do bułki tartej. Ta panierka do kotletów schabowych to mistrzostwo świata
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy