Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodaję szczyptę do bułki tartej. Ta panierka do kotletów schabowych to mistrzostwo świata
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.09.2024 12:18

Dodaję szczyptę do bułki tartej. Ta panierka do kotletów schabowych to mistrzostwo świata

kotlety schabowe
Fot. Shutterstock/Piotr Wytrazek

Kotlety schabowe potrafią sprawić, że ślinka sama cieknie. Soczyste mięso i chrupiąca panierka to doskonały duet. Jak uzyskać tak dobrą panierkę? Wystarczy produkt, który być może masz w swojej kuchni. 

Kotlety schabowe, czyli klasyka w polskim wydaniu

Kotlety schabowe są uwielbiane przez niejednego smakosza. Z dodatkiem zasmażanej kapusty i ziemniaków często trafiają na nasze stoły. Cenimy smak delikatnego mięsa i chrupkość panierki. Co zrobić, by danie wyszło nam, że palce lizać? Warto zastosować sprawdzony sposób na chrupiącą panierkę.

Zwykle schabowe panierujemy w bułce tartej, a nawet płatkach kukurydzianych. Niektórzy z nas stosują panko, czyli japońską bułkę tartą. Do panierowania przydają się orzechy, a nawet podwójna panierka do mięsa. Sposób jest bez liku, ale warto wykorzystać też pewien produkt, który prawdopodobnie masz w swojej kuchni.

schabowe
Fot. Canva/Candice Bell
Pieczony rosół to mój hit na niedzielę. Jedna czynność w jego przygotowaniu jest kluczowa

Szczypta sody oczyszczonej działa cuda

Warto do bułki tartej wsypać odrobinę sody oczyszczonej. Ten produkt spulchnia panierkę i sprawia, że nie twardnieje. Soda oczyszczona pozytywnie wpływa też na wygląd kotletów schabowych. Soda oczyszczona wpływa na pH produktów i zapewnia złocisty kolor panierce. Jak uzyskać chrupiącą i złocistą panierkę?

Wystarczy do bułki tartej wsypać pół łyżeczki sody oczyszczonej i dokładnie wymieszać. Następnie panierujemy w mieszance kotlety schabowe. Robimy to tak, jak zwykle. Wkrótce na nasze talerze trafią smaczne kotlety schabowe w chrupiącej i złocistej panierce. 

Sposób na odpadającą panierkę

Czasem zdarza się, że panierka odpada od kotletów schabowych. Jak temu zapobiec? Warto roztrzepać jajko ze szczyptą soli. Można też zrezygnować z samej mąki pszennej i wsypać do niej trochę mąki ziemniaczanej. Należy zrobić to w proporcjach 1:1. Przyczyną odpadania panierki od kotleta są też nasze dłonie.

 Ubrudzone resztkami panierki sprzyjają jej odklejaniu się. Przystępując do smażenia schabowych, zawsze musimy mieć czyste ręce. Kotlety podawajmy z ziemniakami i sezonowymi warzywami. Taki obiad każdy zje ze smakiem. Pisaliśmy o tym, jak przygotować konfiturę z jabłek i jarzębiny. Informowaliśmy o Tomaszu Jakubiaku, który walczy z chorobą. 

schabowy
Fot. Canva/arfo

Źródło: tadar.pl