Dodaj dosłownie łyżkę do masy na racuchy. Nie będą piły tłuszczu
Racuchy, które smażysz, wychodzą dosłownie opite tłuszczem i ciężkie? W takim razie musisz sięgnąć po ten produkt. Po dolaniu do masy racuchy wyjdą lekkie i puszyste, jak nigdy dotąd.
Sposób na racuchy, które piją tłuszcz
Racuchy są daniem, które uwielbiają i młodsi i starsi. Puszyste danie posypane cukrem pudrem jest bardzo lubiane. Racuchy można podawać z twarożkiem, czy konfiturami. Możliwości jest wiele. Jednak ważne, by racuchy wychodziły lekkie i puszyste.
Niestety nie zawsze się to udaje. Czasem racuchy zamiast puszystości są ciężkie i pełne tłuszczu. Ciasto chłonie go, a danie przez to wychodzi niezbyt smaczne. Co zrobić, by racuchy nie piły tłuszczu? Jest na to sprawdzony sposób.
Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Bananowa kokietka jest bezkonkurencyjnaRacuchy lekkie i puszyste
Racuchy piją tłuszcz, bo prawdopodobnie olej jest zbyt słabo rozgrzany. Również masa może mieć w sobie zbyt dużo wilgoci. Jeśli jednak żądna z tych sytuacji nie ma miejsca, należy sięgnąć po sposób, który sprawi, że racuchy nie będą piły tłuszczu. Chodzi o dodanie do masy octu jabłkowego.
Ten produkt sprawi, że racuchy wyjdą idealne. Lekkie i puszyste będą każdemu smakować. Ocet jabłkowy w połączeniu z proszkiem do pieczenia tworzą w cieście bąbelki powietrza. To właśnie wpływa na lekkość i puszystość dania. Dzięki odrobinie octu jabłkowego racuchy stają się puszyste i szybciej się smażą. Mają złocistą skórkę i nie chłoną tłuszczu. Nie mają żądnego posmaku octu jabłkowego.
Jak usmażyć racuchy, które nie piją tłuszczu?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki mleka
- 1 jajko
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka roztopionego masła
- olej do smażenia
- cukier puder po posypania
Przygotowanie dania zacznij od rozkruszenia droższy do mleka, wsyp cukier i odstaw na 10 minut, aż pojawi się piana. W międzyczasie przesiej mąkę do miski, wsyp sól, sodę i wymieszaj. Do zaczynu drożdżowego dodaj jajko i ocet jabłkowy. Wymieszaj składniki i wlej je do suchych składników.
Wlej roztopione masło i wszystko wymieszaj. Powinna powstać gładka, elastyczna i lejąca się masa. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu, racuchy smaż na rozgrzanym oleju na patelni. Danie powinno mieć złoty kolor. Po usmażeniu racuchy wyjmuj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by uniknąć gazowania ogórków kiszonych. Podpowiadaliśmy, gdzie w Polsce szukać najdroższego grzyba świata.
Źródło: haps.pl