Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj dosłownie łyżkę do masy na racuchy. Nie będą piły tłuszczu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.09.2024 16:10

Dodaj dosłownie łyżkę do masy na racuchy. Nie będą piły tłuszczu

racuchy
Fot. YouTube/SprintCooking

Racuchy, które smażysz, wychodzą dosłownie opite tłuszczem i ciężkie? W takim razie musisz sięgnąć po ten produkt. Po dolaniu do masy racuchy wyjdą lekkie i puszyste, jak nigdy dotąd. 

Sposób na racuchy, które piją tłuszcz

Racuchy są daniem, które uwielbiają i młodsi i starsi. Puszyste danie posypane cukrem pudrem jest bardzo lubiane. Racuchy można podawać z twarożkiem, czy konfiturami. Możliwości jest wiele. Jednak ważne, by racuchy wychodziły lekkie i puszyste.

Niestety nie zawsze się to udaje. Czasem racuchy zamiast puszystości są ciężkie i pełne tłuszczu. Ciasto chłonie go, a danie przez to wychodzi niezbyt smaczne. Co zrobić, by racuchy nie piły tłuszczu? Jest na to sprawdzony sposób. 

ciasto
Fot. Canva/ana belden
Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Bananowa kokietka jest bezkonkurencyjna

Racuchy lekkie i puszyste

Racuchy piją tłuszcz, bo prawdopodobnie olej jest zbyt słabo rozgrzany. Również masa może mieć w sobie zbyt dużo wilgoci. Jeśli jednak żądna z tych sytuacji nie ma miejsca, należy sięgnąć po sposób, który sprawi, że racuchy nie będą piły tłuszczu. Chodzi o dodanie do masy octu jabłkowego.

Ten produkt sprawi, że racuchy wyjdą idealne. Lekkie i puszyste będą każdemu smakować. Ocet jabłkowy w połączeniu z proszkiem do pieczenia tworzą w cieście bąbelki powietrza. To właśnie wpływa na lekkość i puszystość dania. Dzięki odrobinie octu jabłkowego racuchy stają się puszyste i szybciej się smażą. Mają złocistą skórkę i nie chłoną tłuszczu. Nie mają żądnego posmaku octu jabłkowego. 

Jak usmażyć racuchy, które nie piją tłuszczu?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder po posypania

Przygotowanie dania zacznij od rozkruszenia droższy do mleka, wsyp cukier i odstaw na 10 minut, aż pojawi się piana. W międzyczasie przesiej mąkę do miski, wsyp sól, sodę i wymieszaj. Do zaczynu drożdżowego dodaj jajko i ocet jabłkowy. Wymieszaj składniki i wlej je do suchych składników.

Wlej roztopione masło i wszystko wymieszaj. Powinna powstać gładka, elastyczna i lejąca się masa. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu, racuchy smaż na rozgrzanym oleju na patelni. Danie powinno mieć złoty kolor. Po usmażeniu racuchy wyjmuj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by uniknąć gazowania ogórków kiszonych. Podpowiadaliśmy, gdzie w Polsce szukać najdroższego grzyba świata. 

racuchy
Fot. Canva/A_Lein

Źródło: haps.pl