Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na nietypowe gofry
Wikipedia / Ubcule / CC BY-SA 3.0

Prosty przepis na nietypowe gofry

21 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite gofry są uwielbiane niemal na całym świecie. Można serwować je z rozmaitymi dodatkami. Niektórzy z miłą chęcią zajadaliby je znacznie częściej. Nic nie stoi na przeszkodzie, o ile mamy opiekacz.

Gofry z opiekacza zachwycą domowników

Nietrudno natrafić na osoby, które lubią gofry. Jakiś czas temu przedstawialiśmy trik, dzięki któremu wyjdą bardziej chrupiące i puszyste . Wielu smakoszy odpuszcza sobie przygotowania z powodu braku odpowiedniego urządzenia.

Gofry z łatwością możemy przygotować w opiekaczu. Dotyczy to zarówno takiego, który pozwala na zrobienie trójkątnych tostów, jak i tego, którego powłoka jest pokryta paskami przypominającymi grill . Takie urządzenia można znaleźć w wielu kuchniach.

Przepyszne gofry z opiekacza są banalnie proste w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z tym przepisem. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 300 ml mleka

  • 10 g proszku do pieczenia

  • odrobina soli

  • 45 g cukru

  • 30 ml oleju

  • 30 g aromatu waniliowego

Gofry, które przygotujesz bez gofrownicy

Na początku przygotujemy ciasto na gofry. Jajka rozbijamy, umieszczamy w misce i roztrzepujemy. Do masy dodajemy mleko . Całość starannie mieszamy. Stopniowo wzbogacamy wszystko o mąkę. Po niej wsypujemy proszek do pieczenia.

Do ciasta dodajemy sól, cukier, olej oraz aromat. Wszystko mieszamy trzepaczką do jajek. Możemy jednak skorzystać z miksera . Nasze ciasto na gofry nie powinno mieć grudek z mąki. Jego konsystencja powinna być dosyć płynna i gładka.

Opiekacz rozgrzewamy i wylewamy na niego porcję ciasta. Przeważnie wystarczają dwie łyżki . Urządzenie zamykamy i czekamy, aż temperatura zrobi swoje. Gofry będą gotowe po kilku minutach. Powinny się zarumienić.

Gofry z opiekacza najlepiej serwować z cukrem pudrem i konfiturą. Oczywiście nie musimy ograniczać się wyłącznie do słodkich smaków. Dodając mniej cukru i rezygnując z aromatu waniliowego, możemy przygotować je w wytrawnej odsłonie. Taki smakołyk dobrze będzie kombinował się z sosem pomidorowo-paprykowym .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Zrób to smacznie

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy