Smakosze.pl Przepisy Gofry na słono z szynką i serem. Zrobią furorę wśród domowników
canva/MarianVejcik

Gofry na słono z szynką i serem. Zrobią furorę wśród domowników

29 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Polecamy gofry na słono z szynką i serem. Z pewnością zrobią furorę wśród domowników, bo jeszcze nigdy nie jedli gofrów w takiej wersji. A tymczasem te dwa składniki doskonale ze sobą harmonizują i świetnie pasują do chrupiących, ciepłych gofrów.

Gofry to prawdziwy hit każdych wakacji. W nadmorskich budkach zawsze ustawia się po nie kolejka. Z bitą śmietaną i owocami, z dżemem albo z cukrem pudrem są przysmakiem dzieci i dorosłych.

A czy pomyśleliście o tym, by spróbować gofrów na słono z wytrawnymi dodatkami? Jeśli nie, macie dziś ku temu świetną okazję. Zapraszamy was bowiem na gofry z szynką i serem. Możecie je podać na śniadanie lub kolację. Nie będzie takich, którzy nimi pogardzą.

Jak przygotować gofry na słono?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • duża szczypta soli

  • 2 szklanki mleka

  • 10 dag masła

  • 2 jajka

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 10 dag żółtego sera

  • 10 dag szynki w plasterkach

  • szczypiorek

Przygotowanie gofrów na słono

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę soli. Mleko wlej do rondelka, lekko podgrzej. Włóż do niego kawałki masła i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

Do mleka z masłem dodaj jajka, zmiksuj. Dodaj pokruszone drożdże oraz cukier, wymieszaj. Mleko z dodatkami dodaj do mąki i zmiksuj na gładką masę.

Miskę z ciastem na gofry przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po ok. 1,5-2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ser zetrzyj na dużych oczkach. Szynkę pokrój w paski i posiekaj. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Ser, szynkę i szczypiorek dodaj do ciasta na gofry, wymieszaj.

Gofrownicę dobrze rozgrzej. Nalej do niej porcje ciasta i piecz 3-4 minuty, aż gofry nabiorą ładnej złoto-brązowej barwy. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gofry na maślance , a także na chrupiące gofry .

szynka i ser
canva/rlat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy