Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten chleb robię na patelni. Moja rodzina go uwielbia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.03.2025 21:00

Ten chleb robię na patelni. Moja rodzina go uwielbia

wyrabianie ciasta na chleb
Fot. Shutterstock/Yuganov Konstantin

Ten chleb z patelni różni się od naszego, tradycyjnego pieczywa. Nie dodaję do niego drożdży, nie czekam, aż ciasto wyrośnie, nie piekę go w piekarniku. Gotowy chlebek jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw. Stanowi także wyśmienitą przekąskę i bazę do śniadań, czy kolacji. Moja rodzina go uwielbia.

Uniwersalny chlebek z patelni

Bazlama to nic innego, jak puszysty, turecki chlebek. Jest niezwykle delikatny, a jednocześnie pełen smaku i aromatu. Ten puszysty chlebek z patelni najczęściej podaję jako dodatek do obiadu, np. do curry, a także do sosów warzywnych i mięsnych. 

Bazlama doskonale sprawdza się także jako spód do pizzy, a także małych zapiekanek. Często smażę chlebki także na śniadanie lub przekąskę, gdy goście wpadną z wizytą. Chleb z patelni jako przekąskę podaję z domowymi dipami i sosami, zawsze są hitem na moim stole. Jest również świetną alternatywą dla chleba tostowego!

chlebek z patelni.jpg
Fot. Canva
Wchodzą do domów, gryzą i powodują alergię. Wyjmij z kuchennej szafki, tak się ich pozbędziesz

Przepis na szybki chlebek z patelni

Z podanych niżej składników przygotujesz 4 chlebki o średnicy około 20 cm. Chlebki podaj z oliwą z oliwek i posiekaną natką pietruszki. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki typ500
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka roztopionego masła

Do podania:

  • 1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Jak przygotować chlebki z patelni?

Mąkę przesiej i przesyp na stolnicę. Masło rozpuść, wodę delikatnie podgrzej. W mące zrób wgłębienie. Wlej do niego wodę, masło, oliwę. Wsyp sól, proszek do pieczenia, dodaj również zioła prowansalskie lub rozmaryn.  Całość zagniataj, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. 

chlebek z patelni.jpg
Fot. Canva

Ciasto powinno być luźne. Z ciasta wyrób kulę i podziel na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkuj, podsypując mąką tak, by średnica wynosiła około 20 cm. Placki przykryj mąką, by nie obsychały.

Rozgrzej suchą patelnię. Placki smaż kolejno z każdej strony na złoty kolor. Gotowy chlebek posmaruj delikatnie z jednej strony oliwą i oprósz posiekaną natką pietruszki, smacznego.

Uważaj na ten czosnek. Jest pełen chemii i zalążków grzybów, a Polacy kupują na potęgę. Sprawdź także, jak skutecznie zbić cukier. Wystarczy produkt, który masz w domu.

chlebek z patelni.jpg
Fot. Canva