Ten chleb robię na patelni. Moja rodzina go uwielbia

Ten chleb z patelni różni się od naszego, tradycyjnego pieczywa. Nie dodaję do niego drożdży, nie czekam, aż ciasto wyrośnie, nie piekę go w piekarniku. Gotowy chlebek jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw. Stanowi także wyśmienitą przekąskę i bazę do śniadań, czy kolacji. Moja rodzina go uwielbia.
Uniwersalny chlebek z patelni
Bazlama to nic innego, jak puszysty, turecki chlebek. Jest niezwykle delikatny, a jednocześnie pełen smaku i aromatu. Ten puszysty chlebek z patelni najczęściej podaję jako dodatek do obiadu, np. do curry, a także do sosów warzywnych i mięsnych.
Bazlama doskonale sprawdza się także jako spód do pizzy, a także małych zapiekanek. Często smażę chlebki także na śniadanie lub przekąskę, gdy goście wpadną z wizytą. Chleb z patelni jako przekąskę podaję z domowymi dipami i sosami, zawsze są hitem na moim stole. Jest również świetną alternatywą dla chleba tostowego!

Przepis na szybki chlebek z patelni
Z podanych niżej składników przygotujesz 4 chlebki o średnicy około 20 cm. Chlebki podaj z oliwą z oliwek i posiekaną natką pietruszki.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 3 szklanki mąki typ500
- ½ szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka roztopionego masła
Do podania:
- 1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować chlebki z patelni?
Mąkę przesiej i przesyp na stolnicę. Masło rozpuść, wodę delikatnie podgrzej. W mące zrób wgłębienie. Wlej do niego wodę, masło, oliwę. Wsyp sól, proszek do pieczenia, dodaj również zioła prowansalskie lub rozmaryn. Całość zagniataj, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Ciasto powinno być luźne. Z ciasta wyrób kulę i podziel na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkuj, podsypując mąką tak, by średnica wynosiła około 20 cm. Placki przykryj mąką, by nie obsychały.
Rozgrzej suchą patelnię. Placki smaż kolejno z każdej strony na złoty kolor. Gotowy chlebek posmaruj delikatnie z jednej strony oliwą i oprósz posiekaną natką pietruszki, smacznego.
Uważaj na ten czosnek. Jest pełen chemii i zalążków grzybów, a Polacy kupują na potęgę. Sprawdź także, jak skutecznie zbić cukier. Wystarczy produkt, który masz w domu.






































