Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste i delikatne gofry na maślance. Sprawdzony przepis na pyszny deser

Puszyste i delikatne gofry na maślance. Sprawdzony przepis na pyszny deser

Puszyste i delikatne gofry na maślance
canva/pixelshot

Gofry są pysznym deserem kojarzącym się z wakacjami i odpoczynkiem. Rarytas przygotowany z dodatkiem maślanki według prostej zasady łączenia osobno składników suchych i mokrych zawsze się uda. Jeżeli macie pod ręką gofrownicę, spróbujcie.

Gofry potrafią zachwycić. Podobnie jak naleśniki czy racuchy smakują świetnie zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Użyjcie maślanki i połączcie składniki w odpowiedniej kolejności, a będziecie zaskoczeni, jak smaczny deser uzyskacie.

Przepis na puszyste gofry na maślance

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 łyżki cukru

  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 1,5 szklanki maślanki

  • pół szklanki mleka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąki, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.

W osobnym naczyniu łączymy ze sobą maślankę, olej, mleko i żółtka. Płynne składniki wlewamy do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy je, a następnie dodajemy pianę z białek.

Z powstałego ciasta możemy już piec gofry. Wystarczy kilka minut podgrzewania w specjalnie do tego przeznaczonym urządzeniu. Smacznego.

Wskazówka: zmniejszcie znacznie ilość cukru, a uzyskacie delikatne gofry wytrawne. Będą smaczne np. jako element śniadania z jajem sadzonym.

Delikatne i puszyste gofry zachwycą każdego
Delikatne i puszyste gofry zachwycą każdego

Źródło zdjęcia: canva/MarianVejcik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram