Puszyste i delikatne gofry na maślance. Sprawdzony przepis na pyszny deser
Gofry są pysznym deserem kojarzącym się z wakacjami i odpoczynkiem. Rarytas przygotowany z dodatkiem maślanki według prostej zasady łączenia osobno składników suchych i mokrych zawsze się uda. Jeżeli macie pod ręką gofrownicę, spróbujcie.
Gofry potrafią zachwycić. Podobnie jak naleśniki czy racuchy smakują świetnie zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Użyjcie maślanki i połączcie składniki w odpowiedniej kolejności, a będziecie zaskoczeni, jak smaczny deser uzyskacie.
Przepis na puszyste gofry na maślance
Składniki:
2 jajka
2 łyżki cukru
2/3 szklanki oleju rzepakowego
1,5 szklanki maślanki
pół szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąki, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu łączymy ze sobą maślankę, olej, mleko i żółtka. Płynne składniki wlewamy do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy je, a następnie dodajemy pianę z białek.
Z powstałego ciasta możemy już piec gofry. Wystarczy kilka minut podgrzewania w specjalnie do tego przeznaczonym urządzeniu. Smacznego.
Wskazówka: zmniejszcie znacznie ilość cukru, a uzyskacie delikatne gofry wytrawne. Będą smaczne np. jako element śniadania z jajem sadzonym.
Źródło zdjęcia: canva/MarianVejcik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad
Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Obiad z niespodzianką
Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Źródło: doradcasmaku