Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika
Sara Karaszewska
Sara Karaszewska 10.12.2020 01:00

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Gołąbki
Kadr z kanału TalerzPokus.tvudostępnionego na portalu youtube.com

Gołąbki to bez wątpienia tradycja w naszej kulinarnej historii. Możemy przygotować je na kilka sposobów, dzięki czemu sprawdzą się nie tylko dla fanów mięsa, ale i osób, które utrzymują swoje codzienne menu w stylu wegańskim. Choć przygotowanie gołąbków nie należy do najbardziej skomplikowanych, wiele osób woli kupić gotowe. 

Przedstawiamy przepis na perfekcyjne gołąbki, które smakiem odzwierciedlą te prawdziwe, klasyczne, które kojarzą się nam z domowym obiadem. Warto jednak pamiętać o tym, że w trakcie ich przygotowania należy skupić się na farszu. Często wychodzi suchy i twardy, a jak wiemy, jest esencją całego dania. 

Gołąbki uznawane są za uniwersalną klasykę 

Gołąbki to potrawa półmięsna, która składa się z farszu zawiniętego w rolkę z liści kapusty białej. Tradycyjne gołąbki robimy poprzez wymieszanie ze sobą mięsa wieprzowego z ryżem. Istnieje również wersja z kaszą gryczaną czy dodatkowymi składnikami takimi, jak cebula czy grzyby. Co więcej, istnieją różne wersje gołąbków ze względu na dodawane do nich mięso. Jedni przygotowują je na bazie mięsa drobiowego inni na bazie baraniny

Istnieją również wersje wegańskie, które pomijają w przepisie mięso. To rewelacyjny pomysł dla osób, które unikają produktów odzwierzęcych, a chciałyby poczuć namiastkę polskiej kuchni.

Genialne tricki na perfekcyjny farsz 

Mięsny farsz nie zawsze wychodzi perfekcyjnie. Zdarza się być suchy i twardy, co psuje efekt końcowy całej potrawy. Jak się okazuje, jest na to kilka sposobów. Niektórzy dodają do farszu pokruszony lód, inni napar miętowy czy nawet bulion do samego mięsa. Dzięki temu farsz będzie nie tylko soczysty, ale i aromatyczny. Jeśli chodzi o napar miętowy, dodanie około 100 ml poprawi smak całego dania, a sam w sobie napar nie będzie wyczuwalny. Podajemy przepis na tradycyjne gołąbki, czyli takie, które znamy najlepiej. To połączenie ryżu z mielonym mięsem oraz aromatyczną kapustą. Przypominamy również o przepisie na gołąbki bez zawijania, który znajdziecie tutaj. Ważną informacją jest również to, czy można mrozić przygotowane gołąbki. Pisaliśmy o tym w tym artykule.

Przepis na idealne gołąbki 

Składniki:

  • 1 duża biała kapusta,

  • Około 600 g mielonego mięsa wieprzowego (albo mieszanki wieprzowiny i wołowiny),

  • Około 100 g białego ryżu,

  • 2 średnie cebule,

  • Około 2 l bulionu,

  • Około 500 ml przecieru pomidorowego,

  • Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie suszony czosnek albo zioła takie jak oregano, bazylia, majeranek,

  • Opcjonalnie 1 łyżka mąki i 5 łyżek śmietany 12% albo 18%.

Tagi: gołąbki