Gołąbki
Kadr z kanału TalerzPokus.tvudostępnionego na portalu youtube.com

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Gołąbki to jeden z najczęstszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do najtrudniejszych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej wprawionym w naszej rodzinie, dzięki czemu smak przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa. Niedzielne, polskie obiady to często gołąbki, jednak nie zawsze farsz wychodzi idealny. Jak się okazuje, wystarczy zmieszać go z bulionem, co wpłynie na jego rewelacyjną konsystencję.

Gołąbki to bez wątpienia tradycja w naszej kulinarnej historii. Możemy przygotować je na kilka sposobów, dzięki czemu sprawdzą się nie tylko dla fanów mięsa, ale i osób, które utrzymują swoje codzienne menu w stylu wegańskim. Choć przygotowanie gołąbków nie należy do najbardziej skomplikowanych, wiele osób woli kupić gotowe.

Przedstawiamy przepis na perfekcyjne gołąbki, które smakiem odzwierciedlą te prawdziwe, klasyczne, które kojarzą się nam z domowym obiadem. Warto jednak pamiętać o tym, że w trakcie ich przygotowania należy skupić się na farszu. Często wychodzi suchy i twardy, a jak wiemy, jest esencją całego dania.

Gołąbki uznawane są za uniwersalną klasykę

Gołąbki to potrawa półmięsna, która składa się z farszu zawiniętego w rolkę z liści kapusty białej. Tradycyjne gołąbki robimy poprzez wymieszanie ze sobą mięsa wieprzowego z ryżem. Istnieje również wersja z kaszą gryczaną czy dodatkowymi składnikami takimi, jak cebula czy grzyby. Co więcej, istnieją różne wersje gołąbków ze względu na dodawane do nich mięso. Jedni przygotowują je na bazie mięsa drobiowego inni na bazie baraniny.

Istnieją również wersje wegańskie, które pomijają w przepisie mięso. To rewelacyjny pomysł dla osób, które unikają produktów odzwierzęcych, a chciałyby poczuć namiastkę polskiej kuchni.

Genialne tricki na perfekcyjny farsz

Mięsny farsz nie zawsze wychodzi perfekcyjnie. Zdarza się być suchy i twardy, co psuje efekt końcowy całej potrawy. Jak się okazuje, jest na to kilka sposobów. Niektórzy dodają do farszu pokruszony lód, inni napar miętowy czy nawet bulion do samego mięsa. Dzięki temu farsz będzie nie tylko soczysty, ale i aromatyczny. Jeśli chodzi o napar miętowy, dodanie około 100 ml poprawi smak całego dania, a sam w sobie napar nie będzie wyczuwalny. Podajemy przepis na tradycyjne gołąbki, czyli takie, które znamy najlepiej. To połączenie ryżu z mielonym mięsem oraz aromatyczną kapustą. Przypominamy również o przepisie na gołąbki bez zawijania, który znajdziecie tutaj. Ważną informacją jest również to, czy można mrozić przygotowane gołąbki. Pisaliśmy o tym w tym artykule.

Przepis na idealne gołąbki

Składniki:

  • 1 duża biała kapusta,
  • Około 600 g mielonego mięsa wieprzowego (albo mieszanki wieprzowiny i wołowiny),
  • Około 100 g białego ryżu,
  • 2 średnie cebule,
  • Około 2 l bulionu,
  • Około 500 ml przecieru pomidorowego,
  • Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie suszony czosnek albo zioła takie jak oregano, bazylia, majeranek,
  • Opcjonalnie 1 łyżka mąki i 5 łyżek śmietany 12% albo 18%.

Sposób przygotowania:

Zaczynając od kapusty, najpierw należy zerwać wierzchnie liście i dokładnie je umyć. Następnie zalecamy wycięcie głąbów i sparzenie kapusty we wrzątku. Wystarczy włożyć ją do garnka i gotować pod przykryciem. Wiele gospodyń zaleca gotowanie kapusty wycięciem po głąbie do dołu przez około 7 minut, a następnie wycięciem do góry przez około 5 minut.

Następnie wykładamy naszą kapustę z garnka i czekamy do wystudzenia. Kolejnym krokiem będzie oddzielenie liści i pozbycie się twardszych, zgrubiałych części. Tak przygotowana kapusta jest gotowa do robienia gołąbków i zawijania farszu.

Jeśli chodzi o przygotowanie farszu do gołąbków, dla wielu wydaje się to być trudnym zadaniem. Nic bardziej mylnego. Farsz robimy poprzez dokładne wymieszanie składników. Bardzo dokładnie mieszamy ze sobą mięso, ryż, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Zalecamy wcześniejsze ugotowanie ryżu, ponieważ gołąbki będą dzięki temu bardziej delikatne. Istnieją również przepisy, które zakładają dodanie surowego ryżu i jest to rozwiązanie, które również się sprawdzi.

Jeśli jednak zdecydujemy się na wcześniejsze ugotowanie ryżu, powinien być on al dente, ponieważ zbyt miękki straci później swoją strukturę w trakcie gotowania się gołąbków. Kiedy już przygotujemy farsz na nasze gołąbki, warto uformować z niego podłużne kotlety, dzięki czemu łatwiej będzie zawijać nasze gołąbki.

Kiedy nasze zawinięte gołąbki będą już gotowe, wystarczy zabrać się za ostatnie kroki, które pozwolą przygotować naszą idealną potrawę. Dno garnka należy posmarować olejem lub masłem i wyłożyć liśćmi kapusty tak, aby zakryć dno. Zawinięte już gołąbki układamy w garnku, przykrywając od góry kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki powinniśmy zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez około godziny pod przykryciem.

Jeśli chodzi o przygotowanie idealnego pomidorowego sosu, można go zrobić na kilka sposobów. Jedni robią go w tym samym garnku podczas gotowania się gołąbków, inni zaś przygotowują go w innym naczyniu. Jeśli wybieramy pierwszą opcję, nasze gotujące się gołąbki zalewamy passatą pomidorową lub dorzucamy pomidory z puszki. W trakcie gotowania nadmiar płynu zredukuje się, a nam pozostanie jedynie doprawienie całości oraz ewentualne zabielenie sosu śmietaną.

Jeśli wybieramy drugą opcję i zamierzamy przygotować sos osobno z garnka, w którym gotują się gołąbki, odlewamy odrobinę wywaru, do którego dodajemy mąkę wraz z zimną wodą i koncentratem pomidorowym. Do gotującego się już sosu możemy dodać odrobinę śmietany oraz przyprawy wedle uznania. Cały czas mieszamy, aby uzyskać jednolitą gładką konsystencję. Po ugotowaniu się sosu możemy go przełożyć do garnka, w którym przygotowują się nasze gołąbki.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Gołąbki z mięsem i ryżem - TalerzPokus.tv na kanale TalerzPokus.tv na platformie YouTube.

Źródło: wp.pl; forum.gazeta.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł