Gołąbki
pixabay.com/Lebensmittelfotos

Czy można zamrażać gołąbki? Mrozić surowe czy ugotowane?

Gołąbki uchodzą za jedne z pyszniejszych, polskich potraw. Znają je przyjezdni z całego świata, którzy starają się odtworzyć ten pyszny smak, dla nas będący już prawdziwą klasyką. Dużym ułatwieniem w trakcie przygotowywania potraw jest ich mrożenie. Jednak nie wszyscy wiedzą jak wygląda sprawa mrożenia w przypadku gołąbków. Przychodzimy z dobrą wiadomością, ponieważ gołąbki możemy mrozić, jednak należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. W zamrażarce doskonale przechowają się zarówno wcześniej obgotowane jak i te nie poddane obróbce termicznej.

Gołąbki to jedno z tych dań w kuchni polskiej, które jest łatwe do przygotowania i nie zabiera nam zbyt wiele czasu. Krąży wiele przepisów, które zakładają robienie ich na różne sposoby, jednak te klasyczne to przede wszystkim mięsny farsz oraz pomidorowy sos. Nie wszyscy jednak mają na tyle czasu, żeby zawsze przygotowywać je na świeżo. Często pojawiają się pytania na temat mrożenia gołąbków. Czy można, a jeśli można, w jaki sposób najlepiej się za to zabrać?

Większość potraw jednak nadaje się do mrożenia, ale należy pamiętać o żelaznych zasadach, które wpływają nie tylko na późniejszy smak naszych dań, ale również długość ich przydatności. W tym wpisie rozwiejemy wszelkie wątpliwości, dotyczące mrożenia gołąbków. O przepisie na idealne, lekkie i zdrowe gołąbki pisaliśmy w tym artykule.

Gołąbki to prawdziwa klasyka polskiej kuchni

W polskim menu znajdują się takie potrawy, które bezapelacyjnie wpisały się już w naszą kuchnię. Można wymienić tutaj pierogi z różnego rodzaju farszem, bigos, klasyczne schabowe, kapustę zasmażaną, żurek, rosół czy właśnie gołąbki. To nic innego, jak potrawa półmięsna, która składa się z zawiniętego w kapustę farszu mięsnego. Tradycyjnymi składnikami na klasyczne gołąbki jest mielone mięso wieprzowe, ryż lub rzadziej kasza. Całość dopełnia pomidorowy, gęsty sos, którym zalewa się przygotowane gołąbki.

Jest jednak wiele szkół, jeśli chodzi o przygotowanie gołąbków ze względu na farsz. Niektórzy dodają do nich grzyby, inni cebulę. Przepisy różnią się między sobą nie tylko samymi składnikami, ale i przyprawami czy rodzajem mięsa. Niektórzy nawet przygotowują je w formie wegańskiej, bezmięsnej. Przepis na wegańskie gołąbki znajdziecie w tym wpisie.

Najczęstsze sposoby na mrożenie gołąbków

Mówi się, że najlepiej je najpierw obgotować lub chociaż zanurzyć w sosie. Co więcej, przed włożeniem ich do zamrażalnika należy zawinąć każdą sztukę osobno w folię aluminiową. To zagwarantuje nam prawidłowy proces mrożenia, który nie wpłynie na smak naszej potrawy.

Sposobów na mrożenie gołąbków jest kilka. Między innymi możemy zamrozić je przygotowane w całości lub zamrozić osobno farsz oraz kapustę. W tym przypadku przygotowanie potrawy po rozmrożeniu zajmie nam chwilę, ponieważ rozmrażanie się liści jest dość czasochłonne. Rozmrażają się one powoli, a co więcej, należy je potem blanszować w osolonym wcześniej wrzątku.

Inne tricki, które można zastosować

Możemy zamrozić je również w taki sposób, że gotujemy je przez połowę czasu, niż tak, jak zakłada przepis. Możemy też nie gotować ich wcale, a zamrozić je w formie surowej. To zagwarantuje nam pełną świeżość dania po rozmrożeniu i co więcej, najdłuższy możliwy termin przetrzymywania gołąbków w zamrażalniku.

Możemy również mrozić sam sos od gołąbków lub sos wraz z gołąbkami. Należy jednak pamiętać o przełożeniu całości do garnka przed podaniem i dokładnym podgrzaniu.

Sposoby na prawidłowe rozmrożenie gołąbków

Możemy zrobić to za pomocą mikrofalówki poprzez umieszczenie gołąbków w misce z wodą, aby były zanurzone do połowy. Co więcej, możemy zrobić to, wykorzystując patelnię lub garnek. Te sposoby sprawdzą się najlepiej w przypadku rozmrażania gołąbków wraz z sosem. Należy najpierw rozgrzać kilka kropel oleju lub klarowanego masła, dzięki czemu nasze danie się nie przypali. Rozmrażanie powinno przebiegać na wolnym ogniu pod przykryciem.

Innym sposobem jest rozmrażanie gołąbków zamrożonych bez sosu na parze. Co więcej, piekarnik również będzie odpowiednią opcją. Jeśli nasze gołąbki były zawinięte w folię aluminiową, nie musimy jej odwijać. Możemy też rozłożyć je na posmarowanej blasze olejem lub w naczyniu żaroodpornym, jednak ty razem już bez folii spożywczej. Takie gołąbki należy również zalać gotowym sosem.

Należy jednak pamiętać, że najlepiej nie rozmrażać gołąbków w temperaturze pokojowej, ponieważ w trakcie przygotowywania ich mogą zacząć się rozpadać. Przed gotowaniem czy pieczeniem należy przełożyć je na godzinę do lodówki.

Warto korzystać z mrożenia potraw ze względu na to, że dzięki temu zawsze będziemy mieć gotowy obiad pod ręką. Żyjemy w czasach, w których wszyscy jesteśmy zabiegani, a na wszystko wciąż brakuje chwili. Przygotowane wcześniej porcje obiadu mogą nas uratować w niejednym kryzysie.

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł