Gołąbki od Anny Lewandowskiej są lekkie jak chmurka i nie tuczą. Lepsze niż od mamy i babci
Gołąbki to klasyka, która w większości polskich domów przygotowywana jest bardzo podobnie. Niestety, najbardziej popularna wersja jest przy okazji bardzo tucząca, co sprawia, że dbający o linię nie mogą zjeść ich zbyt dużo. Na szczęście znana dietetyczka pokazała swój przepis, na lekkie jak chmurka gołąbki.
Anna Lewandowska przygotowuje nie tylko nowoczesne dania - w jej repertuarze znajdziemy także pyszne i swojskie potrawy, które każdy z nas uwielbia . Jej wersja gołąbków jest gotowana na parze, co pozwala znacznie obniżyć kaloryczność posiłku.
Gołąbki od Anny Lewandowskiej są dietetyczne jak nic innego
Anna Lewandowska jest jedną z najbardziej znanych trenerek fitnessowych w Polsce. Posiada bardzo dużą wiedzę na temat zdrowego odżywiania - Lewandowska uwielbia się nią dzielić, dlatego opracowała dla swoich fanów doskonały sposób na lekkie gołąbki gotowane na parze.
Taka metoda gotowania pozwala zachować większość wartości odżywczych w jedzeniu, ponieważ nie są wypłukiwane przez wodę. Obniżona zawartość tłuszczu powinna zachwycić szczególnie tych, co boją się przytyć lub chcą schudnąć - mnóstwo białka z indyka da siłę i nasyci znacznie dłużej, niż klasyczne wieprzowe mięso w zwykłych gołąbkach.
Chcesz poznać więcej receptur od znanych osobistości? W tym artykule można poznać przepis na kwaśnicę od mamy braci Golec. Ten tekst poświęcony został przepisom Justyny Żyła, która gotuje bajeczne potrawy.
Przepis na gołąbki Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
12 liści białej kapusty
-
350 g mięsa mielonego z indyka
-
1 szklanka pomidorów z puszki
-
2 jajka
-
2 marchewki
-
3 ząbki czosnku
-
1/2 cebuli
-
garść posiekanego koperku
-
sól morska
-
czarny pieprz
Gotowanie rozpocznij od dokładnego oczyszczenia kapusty i oderwania liści z główki. Wytnij z nich zdrewniałe i łykowate części , następnie włóż do garnka z parownikiem i gotuj przez 5 minut. Przełóż je na płaską powierzchnie i odstaw do ostygnięcia. Mięso zmiel jeszcze raz w maszynce, aby było drobne i delikatne.
Wrzuć je do miski, dodaj do niego jajka, tartą marchewkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekany koperek, pieprz oraz sól morką. Wymieszaj masę dłońmi lub długą drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki połączą się i będą jednolite. Znacznie łatwiej jest uzyskać optymalny efekt przy użyciu rąk.
Nakładaj farsz na liście i formuj gołąbki. Zwiń je dość mocno tak, aby nie rozpadły się podczas gotowania . Ułóż je w garnku na nakładcę do gotowania na parze i gotuj przez około 30-40 minut, aż kapusta całkowicie zmięknie.
Pomidory podduś w garnku, dodaj do nich odrobinę czosnku, pieprzu i soli . Przed podaniem polej pomidorami gotowe gołąbki . Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo? Specjaliści nie mają żadnych złudzeń, 1 rodzaj wygrywa
-
Zaskakująca decyzja Roberta Makłowicza. Jego jadłospis ulegnie znaczącej zmianie
-
Rosyjska sałatka ze śledziami i ogórkami kiszonymi bije na głowę wszystkie inne. Mamy przepis
Źródło: Styl