

6 Stycznia 2021
Mama braci Golec zdradziła przepis na słynną góralską kwaśnicę. Nie ma lepszej zupy na zimę
Kwaśnica znana jest od pokoleń, jako naturalne lekarstwo w sezonie jesienno- zimowym. Nie tylko rozgrzewa i smakuje, ale i wspiera nasz organizm w codziennej walce o zachowanie nienaruszonej odporności. Ta z przepisu mamy braci Golec zachwyca prostotą przygotowania. Zachęcamy go przygotowania jej w ramach codziennego obiadu, ponieważ poza rewelacyjnym smakiem, dostarczy naszemu organizmowi mocy witamin i prozdrowotnych właściwości.
Kwaśnicapomaga wzmocnić organizm, ale i dostarczyć ciekawych, kulinarnych doznań. To niezwykle aromatyczna zupa o smaku, który kojarzy nam się z góralskim klimatem. Nic dziwnego, że przygotowuje się ją od pokoleń. To już swego rodzaju tradycja, która poza smakiem dostarcza naszemu organizmowi prozdrowotnych właściwości.
Bracia Paweł i Łukasz Golcowie podzielili się przepisem swojej mamy Ireny, który w ich rodzinie jest prawdziwym hitem. Jeśli chodzi o naturalne sposoby na wzmocnienie swojego organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kwaśnica sprawdzi się idealnie, jako naturalne lekarstwo.
- Aby chronić się przed niektórymi chorobami, trzeba wzmacniać odporność. My mamy na to świetny, góralski przepis: kwaśnica naszej ukochanej Mamy Ireny - zachęcają bracia Golcowie.
Kwaśnica jest pełna drogocennych właściwości
Przygotowanie tej aromatycznej zupy nie jest trudne, a możemy dzięki niej zyskać wiele drogocennych właściwości. Szczególnie w okresie pandemii koronawirusa, kiedy nasz organizm jest wystawiony na poważną próbę, warto wzmacniać go domowymi sposobami. Kapusta kiszona jest rewelacyjnym źródłem witaminy C. Doskonale syci, rozgrzewa, ale i wzmacnia odporność. Dużo mówi się również na temat regularnego picia soku z kapusty, który jest naturalnym probiotykiem. Więcej informacji na jego temat znajdziecie tutaj.
Kapusta kiszona, z której przygotowuje się kwaśnicę podhalańską, to prawdziwa skarbnica. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, E czy K. Co więcej, charakteryzuje się bogactwem fosforu, magnezu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Występują w niej również bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji. Dzięki temu kiszonka jest produktem, którego spożywanie zaleca się w profilaktyce chorób układu pokarmowego. Więcej informacji na temat kapusty kiszonej znajdziecie w tym artykule.
Przepis na kwaśnicę według przepisu mamy braci Golec
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 500 g podgardla wieprzowego
- 500 g kapusty
- kiszonej z sokiem
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka soku
- z kapusty kiszonej
- 4 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela
- angielskiego
- 6 dużych ziemniaków
- 1 płaska łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od porcjowania mięsa na mniejsze kawałki, a następnie zalewamy je 3 litrami wody. Najlepiej wykorzystać do tego spory garnek. Mięso gotujemy do miękkości na średnim ogniu.
Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym oraz kminkiem. W osobnym garnku przez około pół godziny gotujemy kapustę kiszoną.
Kiedy warzywa w naszej zupie zmiękną, dodajemy do nich kapustę i gotujemy wszystko raz jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec doprawiamy kwaśnicę wyciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą oraz sokiem z kapusty.
Zupa powinna być kwaśna w smaku i wyjątkowo aromatyczna. Warto dodać do niej ziemniaki, które ugotujemy w osobnym garnku tuż przed podaniem. Życzymy smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Lekki jak piórko i nieziemsko pyszny. Zdradzamy krok po kroku, jak zrobić sernik z rosą
- Zjedz 1 jajko dziennie - nie mniej i nie więcej. Zauważysz błyskawiczne zmiany
- Jeśli masz ją w kuchni, natychmiast się jej pozbądź. Może być niezwykle groźna
Źródło: dziennikzachodni.pl; ekologia.pl
Następny artykuł