Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mama braci Golec zdradziła przepis na słynną góralską kwaśnicę. Nie ma lepszej zupy na zimę
Sara Karaszewska
Sara Karaszewska 06.01.2021 01:00

Mama braci Golec zdradziła przepis na słynną góralską kwaśnicę. Nie ma lepszej zupy na zimę

Kwaśnica
pixabay.com/anialaurman; TRICOLORS/East News

Kwaśnica pomaga wzmocnić organizm, ale i dostarczyć ciekawych, kulinarnych doznań. To niezwykle aromatyczna zupa o smaku, który kojarzy nam się z góralskim klimatem. Nic dziwnego, że przygotowuje się ją od pokoleń. To już swego rodzaju tradycja, która poza smakiem dostarcza naszemu organizmowi prozdrowotnych właściwości.

Bracia Paweł i Łukasz Golcowie podzielili się przepisem swojej mamy Ireny, który w ich rodzinie jest prawdziwym hitem. Jeśli chodzi o naturalne sposoby na wzmocnienie swojego organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kwaśnica sprawdzi się idealnie, jako naturalne lekarstwo.

Bracia Golec są zdania, że jedzenie może być remedium na czyhające na nas przeziębienia i choroby. Na pierwszym miejscu stawiają przede wszystkim kwaśnicę - przysmak przygotowywany przez ich ukochaną mamę. 

Kwaśnica jest pełna drogocennych właściwości

Przygotowanie tej aromatycznej zupy nie jest trudne, a możemy dzięki niej zyskać wiele drogocennych właściwości. Szczególnie w okresie pandemii koronawirusa, kiedy nasz organizm jest wystawiony na poważną próbę, warto wzmacniać go domowymi sposobami. Kapusta kiszona jest rewelacyjnym źródłem witaminy C. Doskonale syci, rozgrzewa, ale i wzmacnia odporność. Dużo mówi się również na temat regularnego picia soku z kapusty, który jest naturalnym probiotykiem. Więcej informacji na jego temat znajdziecie tutaj.

Kapusta kiszona, z której przygotowuje się kwaśnicę podhalańską, to prawdziwa skarbnica. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, E czy K. Co więcej, charakteryzuje się bogactwem fosforu, magnezu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Występują w niej również bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji. Dzięki temu kiszonka jest produktem, którego spożywanie zaleca się w profilaktyce chorób układu pokarmowego. Więcej informacji na temat kapusty kiszonej znajdziecie w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 500 g podgardla wieprzowego

  • 500 g kapusty

  • kiszonej z sokiem

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • pół selera

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 szklanka soku

  • z kapusty kiszonej

  • 4 liście laurowe,

  • kilka ziarenek ziela

  • angielskiego

  • 6 dużych ziemniaków

  • 1 płaska łyżeczka kminku

  • sól

  • pieprz

undefined

Sposób wykonania:

Zaczynamy od porcjowania mięsa na mniejsze kawałki, a następnie zalewamy je 3 litrami wody. Najlepiej wykorzystać do tego spory garnek. Mięso gotujemy do miękkości na średnim ogniu.

Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym oraz kminkiem. W osobnym garnku przez około pół godziny gotujemy kapustę kiszoną.

Gdy warzywa w wywarze będą miękkie, dodajemy do nich kapustę kiszoną. Ważne jest aby nie robić tego wcześniej, ponieważ kwas zawarty w kapuście hamuje proces ich gotowania. Na koniec dodajemy do kwaśnicy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i całość zaprawiamy sokiem z kapusty kiszonej.

Zupa powinna być kwaśna w smaku i wyjątkowo aromatyczna. Warto dodać do niej ziemniaki, które ugotujemy w osobnym garnku tuż przed podaniem. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziennikzachodni.pl; ekologia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Tagi: Przepis