Wyborny przepis na tradycyjne gołąbki
Gołąbki są zdecydowaną klasyką polskiej kuchni - Polacy nie mogą się im oprzeć, ponieważ ich smak jest doprawdy wyborny. Jak jednak należy je optymalnie gotować? Z użyciem pokrywki, czy może bez niej? Poniżej zdradzamy najlepszą metodę.
Idealne gołąbki złożone są z delikatnej i rozpływającej się w ustach kapusty otoczonej aromatycznym sosem. Wewnątrz liści znaleźć powinien się soczysty farsz, który również jest bardzo delikatny. Dzięki temu przepisowi będziesz dokładnie wiedział jak je ugotować.
Gołąbki w najlepszym przepisie
Gołąbki dość mocno weszły do naszej tradycji. Podobnie jak kotlety mielone, schabowe, pierogi czy kluski lane - każde z tych przepisów kształtuje polską gastronomię i podniebienia mieszkańców Polski. Wiele osób nie wie jednak, czy gołąbki należy gotować pod przykryciem.
Jak wynika z poniższej receptury, gołąbki winny być gotowane pod pokrywką. Dzięki temu całe danie równomiernie się gotuje i przechodzi jeszcze lepszym i intensywniejszym smakiem. Dzięki temu przyjemność płynąca z jedzenia jest zmaksymalizowana
.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy 5 doskonałych sposobów na ugotowanie jajek w mniej niż 10 minut. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na tani i szybki obiad.
Przepis na gołąbki
Składniki:
-
700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
-
100 g ryżu
-
2 cebule
-
1 biała lub włoska kapusta
-
1,5 litra bulionu lub rosołu
-
600 g przecieru pomidorowego
-
1 łyżka mąki
-
sól i pieprz
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
1/2 łyżeczki papryki w proszku
-
1/2 łyżeczki tymianku
W garnku zagotuj wodę i wstaw do niej główkę kapusty z wyciętym głąbem. Obgotowujemy ją z każdej strony. Gotowe liście wyjmuj z garnka odrywając je kolejno od główki kapusty . W osobnym garnku zagotuj ryż. Po wyjęciu go z wody, odstaw go do wystygnięcia.
Cebule posiekaną podsmaż na ogniu. Wrzuć ją do miski wraz z mięsem, solą, pieprzem, papryką w proszku oraz tymiankiem. Dodaj do masy ryż i wyrób go dobrze dłonią. Gdy farsz będzie jednolity, przejdź do składania gołąbków.
Każdy liść wypełnij porcją farszu i zawiń w kształt gołąbka. Na dnie garnka wyłóż kilka liści, a na nie połóż gołąbki. Zalej je bulionem, przecierem, dopraw przyprawami i gotuj pod przykryciem przez 45 minut . Po zagotowaniu podawaj gołąbki z ziemniakami polanymi sosem z gotowania. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku.com