Smakosze.pl Przepisy Gołąbki na świątecznym stole? Nie ma problemu. Mamy tradycyjny przepis. Zamiast mięsa użyj 2 produktów
Canva / oksix

Gołąbki na świątecznym stole? Nie ma problemu. Mamy tradycyjny przepis. Zamiast mięsa użyj 2 produktów

13 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Gołąbki nie zwykły kojarzyć się nam ze świętami Bożego Narodzenia. Co jednak powiecie na świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami? 2 proste składniki z powodzeniem zastępują mięso. Zaskocz najbliższym tym pomysłowym daniem.

Faszerowana kapusta w wigilijnym wydaniu kryje w sobie smakowite wnętrze. Poza suszonymi grzybami i kaszą możesz naleźć w nich podsmażoną cebulkę i apetyczne pieczarki. Przygotowanie dania jest szybkie, reszta zrobi się sama w piekarniku. Świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami to prawdziwy hit.

Przepis na świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty

  • 2 garście suszonych grzybów

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak

  • 3 duże cebule

  • 5-6 pieczarek

  • 1 jajko

  • 3-4 łyżki oleju

  • 1 łyżka maki pszennej

  • 1 szklanka śmietany 18%

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić niezwykłe świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami?

Przygotuj kapustę do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami. Zewnętrzne liście usuń i odłóż na bok . Z pozostałej główki wytnij głąb i sparz ją w dużym garnku. Z uzyskanych tym sposobem miękkich liści do zawijania gołąbków pousuwaj twarde grube nerwy .

Suszone grzyby opłucz , włóż do garnka i dodaj do nich litr wody. Całość gotuj przez 20 minut . Następnie miękki składnik do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami wyjmij i drobno pokrój . Z uzyskanego wywaru odlej 1 i 1/2 szklanki .

Do pozostałego w garnku wywaru wrzuć grzyby , zostawiając na boku 1 łyżkę do sosu. Dodaj też opłukany pęczak . Gotuj składniki do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami przez ok. 15 minut . W razie konieczności odcedź po gotowaniu nadmiar płynu .

2 cebule do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami posiekaj i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju . Po chwili dorzuć do nich również pokrojone drobno pieczarki i podsmażaj zawartość patelni przez kilka minut . Dodaj cebulę z pieczarkami do garnka z pęczakiem. Całość odpraw solą i pieprzem , a na koniec wymieszaj z rozkłóconym jajkiem .

Farsz do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami z awijaj w uprzednio przygotowane liście . Naczynie żaroodporne wyłóż odłożonymi zewnętrznymi liśćmi kapusty , a na nich układaj ciasno kolejne gołąbki . Całość zalej wodą i piecz przez ok. 75 minut w 180 stopniach .

Przygotuj sos do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami. 1 pozostałą cebulę posiekaj i zeszklij na patelni . Dodaj do nich mąkę, wlej odłożony wywar razem z łyżką posiekanych grzybów. Całość gotuj przez 15 minut, na koniec zabiel sos śmietaną i dopraw do smaku . Dowiedz się, jakie popularne warzywo możesz wykorzystać do farszu na gołąbki . Niezwykły sposób na parzenie kapusty to oszczędność czasu i zachodu .

Canva / arfo
Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy