Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz piecze sernik, tak jak nasze prababki. Wkłada wyjątkowy składnik

Makłowicz piecze sernik, tak jak nasze prababki. Wkłada wyjątkowy składnik

Sernik Roberta Makłowicza
canva/Atide; TRICOLORS/East News

Sernik jest jednym z częściej wybieranych świątecznych ciast. Robert Makłowicz pokazał ostatnio swój patent na zachowanie wilgoci. Podobnie, jak niejedna dawna kucharka, dodaje do masy trochę purée ziemniaczanego. Dzięki temu ciasto wychodzi delikatne. Spróbujecie?

Dodawanie ziemniaków do sernika może wydać się dziwne. Robert Makłowicz wyjaśnił jednak dlaczego zdecydował się na nietypowy składnik:

- Ziemniaki sprawiają, że rzecz, do której są dodane, zachowuje wilgoć. Więc to będzie wilgotny, puszysty sernik - wyjawia Robert Makłowicz w materiale wideo.

Ciasto, które pysznie rozpływa się w ustach zawsze znajdzie amatorów. Zwłaszcza gdy zaserwujemy je z pysznym musem wiśniowym zaproponowanym przez kucharza. Nikt się nie oprze takiej słodyczy.

Przepis na sernik Roberta Makłowicza

Składniki na sernik:

  • 4 białka

  • 4 żółtka

  • 1 kg twarogu

  • 300 g cukru pudru

  • 1,5 łyżki ziemniaczanego purée

  • 35 g mąki krupczatki

  • 30-40 g rodzynek (można pominąć)

  • 1 cytryna z ekouprawy

  • esencja waniliowa

  • szczypta soli

  • masło i mąka do zabezpieczenia formy

Składniki na mus wiśniowy:

  • 500 g mrożonych wiśni

  • 50 g cukru

  • kilkanaście goździków

  • kawałek kory cynamonu

Jak przygotować wilgotny sernik? Robert Makłowicz zdradził swój patent

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce umieszczamy twaróg i łączymy go z cukrem pudrem, ziemniakami mąką oraz 8 żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z odrobiną soli.

Łączymy ją masą w misce, a następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny, waniliową esencję i rodzynki. Całość ostrożnie mieszamy i przenosimy do posmarowanej masłem i obsypanej odrobiną mąki formy. Pieczemy przez 50-60 minut. Studzimy i podajemy z musem wiśniowym przygotowanym według poniższej instrukcji.

Jak zrobić mus wiśniowy do sernika?

Mrożone owoce umieszczamy w garnku i wlewamy wodę. Wsypujemy również przyprawy oraz cukier. Całość gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Usuwamy kawałki przypraw i blendujemy na gładki mus. Polewamy sernik. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne wypieki. Szczególnie polecamy prosty patent na smakowity makowiec bez zawijania. Być może spodoba wam się także prosty i efektowny keks.

Sernik Roberta Makłowicza jest znakomity
canva/Arx0nt

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia