Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o ryżu. Inny dodatek do farszu na gołąbki sprawdza się 100 razy lepiej

Zapomnij o ryżu. Inny dodatek do farszu na gołąbki sprawdza się 100 razy lepiej

Gołąbki z mięsem i kalafiorem
canva/Elena_Danileiko

Gołąbki z mięsem i kalafiorem są miłą odmianą od dania z dodatkiem ryżu. Kalafior świetnie zastępuje popularne białe ziarno, nadając farszowi niesamowitego smaku i ciekawej struktury. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.

Starty na drobne okruszki kalafior jest zdrowym i pysznym zamiennikiem ryżu. Delikatny smak warzywa świetnie komponuje się z soczystym mięsem wieprzowym i kapustą. Warto dodać je do gołąbków. Tak przygotowane danie z pewnością zachwyci waszą rodzinę.

Przepis na pyszne gołąbki z mięsem i kalafiorem

Składniki na gołąbki:

  • 1 nieduża główka białej kapusty

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego

  • 400-500 kalafiora

  • 1 średniej wielkości marchew

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • pół łyżeczki papryki chili

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

  • 600 ml wody z gołąbków

  • 80-100 g koncentratu pomidorowego

  • 60 ml śmietany 30%

  • 10 g mąki pszennej

  • ulubione zioła suszone

  • sól, cukier i pieprz do smaku

Jak zrobić gołąbki z mięsem i kalafiorem? Przepis jest bardzo prosty

Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Mielone mięso umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niego umyte i starte na tarce różyczki kalafiora. Doprawiamy odrobiną soli, świeżo zmielony pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz chili.

Wrzucamy również przestudzoną cebulkę. Tak przygotowanym farszem wypełniamy sparzone we wrzątku i oddzielone od główki kapuściane liście. Zawijamy gołąbki i układamy je na dnie wyścielonego mniejszymi kawałkami warzywa garnka z grubym dnem.

Potrawę zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości. Wrzucamy liście laurowe ziele angielskim oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Gotujemy przez 45 minut pod przykryciem. Podajemy z sosem.

Jak zrobić sos do gołąbków z mięsem i kalafiorem?

Wodę z gotowania dania zagotowujemy w osobnym rondlu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mąkę łączymy ze śmietaną oraz odrobiną płynu z garnka. Stopniowo wlewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami wedle uznania.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na pyszne gołąbki. Szczególnie polecamy recepturę z 1910 roku z pysznym farszem z kaszy jaglanej. Być może skusi was też odsłona bezmięsna z serem feta, soczewicą i pieczarkami.

Gołąbki z mięsem i kalafiorem są świetne
canva/amberto4ka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: