Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie do wiary, ile kosztuje 1 pieróg u Gessler. Identyczny zrobisz kilkanaście razy taniej

Nie do wiary, ile kosztuje 1 pieróg u Gessler. Identyczny zrobisz kilkanaście razy taniej

Pierogi lepsze niż u Gessler
canva/daffodilred; TRICOLORS/East News

Pierogi u Magdy Gessler do tanich nie należą. Przekonał się o tym jeden z YouTuberów, który wybrał się na świąteczny jarmark, by spróbować specjałów z restauracji u Fukiera. Danie mu smakowało, ale równie dobre można przygotować w domu. Z naszym przepisem poradzicie sobie bez trudu.

Według relacji Księżula, który wrażeniami z wizyty na stoisku Gessler podzielił się w filmie opublikowanym w serwisie YouTube, jeden pieróg nadziany kapustą i grzybami kosztuje aż 8 złotych. Specjalnie duży on nie jest, choć — jak pokazuje twórca — farszu mu nie brakuje.

YouTuber jest też zadowolony ze smaku — nadzienie jest soczyste, a ciasto odpowiednio delikatne i lekko zrumienione. Jakość idzie więc w parze z ceną wyrobu. Mimo wszystko, chcąc zaoszczędzić, warto pokusić się o zrobienie podobnego przysmaku w domu.

Przepis na znakomite pierogi jak u Gessler

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej

  • 30 g suszonych prawdziwków

  • 2 małe cebule

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ciasto z tego przepisu

Jak przygotować domowe pierogi? Będą tańsze niż u Gessler

Zaczynamy od starannego namoczenia grzybów. Wrzucamy je do miski i zalewamy wodą. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 12 godzin. Odcedzamy je, zachowując płyn z moczenia, po czym kroimy na niewielkie kawałeczki.

Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Warzywo szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, na koniec wrzucając grzyby i smażąc jeszcze przez 2 minuty. Kapustę kiszoną siekamy i dusimy ją około 50 minut wraz z wodą z namaczania grzybów oraz przyprawami w całości.

Po tym czasie dodajemy zawartość patelni i smażymy jeszcze przez 20-30 minut bez pokrywki. Gdy nadmiar płynu odparuje, farszem wypełniamy ciasto. Uprzednio nieco go studzimy, by się nie poparzyć. Pierogi z kapustą i grzybami gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Podajemy z dodatkową cebulką smażoną.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne pierogi. Szczególnie polecamy słodką wersję z makiem. Być może skusi was też wegańska wersja pierogów ruskich. Zamiast twarogu dodajemy do farszu naturalne tofu.

Pierogi lepsze niż u Gessler zrobisz w domu
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Kapusta Grzyby