Gołąbki w żurku od Ewy Wachowicz
Gołąbki są jednym z najlepszych dań polskiej kuchni. Z pewnością cieszą się one sporym zainteresowaniem ze strony smakoszy. Tym razem wypróbujemy przepis od samej Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do gołąbków szklankę żuru. Dzięki niemu specjał smakuje jeszcze lepiej.
Gołąbki z dodatkiem żuru sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Danie jest proste w przygotowaniu. Ewa Wachowicz ponownie okazała się niezawodna.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem na gołąbki
Nie da się ukryć, że Ewa Wachowicz jest niekwestionowanym autorytetem jeżeli chodzi o kulinaria. Jakiś czas temu wspominaliśmy o nowym programie Polsatu z jej udziałem . Dziś sięgniemy po przepis na gołąbki, którym gwiazda podzieliła się na swojej stronie internetowej.
Zazwyczaj gołąbki przygotowujemy w sosie pomidorowym lub własnym. Ewa Wachowicz stawia na bardziej niekonwencjonalne rozwiązanie. W jej gołąbkach wykorzystamy szklankę żuru . Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
główka kapusty włoskiej
-
400 g mielonej wieprzowiny
-
400 g ryżu
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
10 g masła
-
15 ml oliwy
-
200 ml śmietany 30%
-
szklanka żuru
-
sól
-
pieprz
Receptura Ewy Wachowicz na gołąbki w żurku
Główkę kapusty obieramy z wierzchnich liści. Umieszczamy ją w garnku z osolonym wrzątkiem i gotujemy przez pół godziny . Po tym czasie oddzielamy liście. Wycinamy z nich twardsze części.
Oliwę podgrzewamy na patelni. Wysypujemy na nią ryż. Kiedy się trochę podsmaży, całość zalewamy trzema szklankami wody. Mieszankę doprawiamy solą i gotujemy na małym ogniu. Ryż powinien pochłonąć całą wodę .
Na osobnej patelni podgrzewamy masło i przesmażamy na nim posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wzbogacamy ją o rozdrobniony czosnek . Oba składniki mieszamy z ryżem. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia.
Ryż z dodatkami łączymy z mięsem mielonym. Powinniśmy uzyskać w miarę jednolity farsz. Nakładamy go partiami na liście kapusty . Zawijamy gołąbki, które umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wcześniej trzeba je wyścielić liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy śmietaną zmieszaną ze szklanką żuru.
Mięsne zawiniątka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny. Gołąbki w tej odsłonie z pewnością przypadną do gustu wielbicielom swojskich smaków. Godny uwagi jest również przepis od Magdy Gessler .
Canva / freeskyline
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy Tradycyjne