Gołąbki z tym farszem zaskoczą twoich bliskich. Zrób więcej, będą na Wigilię
Gołąbki na Wigilię zrobimy w prosty sposób. Danie nie zawiera ani grama mięsa, za to wypełnione jest wyjątkowym farszem. Te jarskie gołąbki zachwycą smakiem podczas wieczerzy wigilijnej.
Jarskie gołąbki na Wigilię
Gołąbki zwykle robimy z mięsem i ryżem. Zawijane w kapustę są smacznym daniem na obiad. Teraz tę potrawę zrobimy bez grama mięsa . Na jego miejsce trafi wyjątkowy farsz. Takie jarskie gołąbki będą idealna na Wigilię.
Danie wypełnione jest farszem z kaszy gryczanej, twarogu i suszonych grzybów . Smakuje wyśmienicie i zawinięte w kapustę włoską będzie nie lada przysmakiem na Wigilię. Jarskie gołąbki zaskoczą smakiem podczas świąt Bożego Narodzenia. Poniżej prezentujemy przepis na gołąbki na Wigilię.
Jak zrobić gołąbki na Wigilię?
Składniki:
- 8 liści kapusty włoskiej
- 150 g suchej kaszy gryczanej palonej
- 1 kostka twarogu
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 duża garść suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- olej
- bulion do gotowania
Przygotowanie gołąbków na Wigilię zaczniemy od namoczenia suszonych grzybów. Należy zrobić to na 3 godziny przed przyrządzeniem dania . Grzyby potem musimy obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić.
W osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną. Siekamy cebulę i podsmażamy. Potem dokładamy pokrojone grzyby, smażymy kilka minut i doprawiamy solą oraz pieprzem . Następnie liście kapusty włoskiej krótko parzymy wrzątkiem i studzimy.
Gołąbki na wigilię pełne smaku
Do ostudzonej kaszy gryczanej dokładamy twaróg i cebulę z grzybami. Wbijamy jajka, doprawiamy i wszystko mieszamy. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 45 minut .
Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania. Gołąbki wychodzą bardzo smaczne i aromatyczne . Będą prawdziwym przysmakiem na Wigilię . Bazą do tego dania może być też soczewica lub ciecierzyca. Gołąbki wyjdą też niezwykle smaczne. Pisaliśmy o najlepszym sposobie na soczyste mielone. Radziliśmy, w czym moczyć suszone grzyby.
Źródło: mojegotowanie.pl