Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rolada z karkówki na Wielkanoc. Na zimno smakuje jak marzenie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.04.2025 12:58

Rolada z karkówki na Wielkanoc. Na zimno smakuje jak marzenie

karkówka i czosnek
Fot. YouTube/Olgas Küche

Nie kupuj gotowych wędlin na Wielkanoc. O wiele lepsze przygotujesz samodzielnie. Ta karkówka jest niezwykle prosta, soczysta i tak pyszna, że zachwyci całą rodzinę. Ten przysmak stanie się kultowy i będzie pojawiał się na stole co roku.

Najlepsza karkówka na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za chwilę obchodzić będziemy najważniejsze święto w Kościele katolickim. Wielkanoc, podobnie jak Boże Narodzenie ma swoje tradycje kulinarne, swoją symbolikę. Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek, które symbolizują odrodzenie i nowe życie. 

Również mięso jest tutaj pozycją obowiązkową. W przeszłości wędliny symbolizowały także zdrowie oraz bogactwo dla całej rodziny. Niech tradycji stanie się zadość i na święta przygotuj roladę z karkówki. Sposób jest łatwy, ale wymaga odrobiny czasu. Na całe szczęście dysponujemy przepisem, w którym krok po kroku tłumaczymy, jak tę pyszność przygotować. Znajdziesz go poniżej. 

karkówka.jpg
Fot. YouTube/Olgas Küche
Dziś na obiad zrobię szybkie pierogi. Ten farsz to mistrzostwo

Rolada z karkówki i kilku składników

Rolada z karkówki na Wielkanoc jest doskonałym pomysłem z uwagi na to, że można podać ją na zimno, jak i na ciepło. Może być więc częścią obiadu lub wędliną na świąteczne śniadanie. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Olgas Küche na YouTube.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • około 1,3 kg karkówki
  • 30 g + 10 g musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 g soli
  • 7 g pieprzu
  • 10 g suszonego oregano
  • 7 g curry
  • 20 ml oleju
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 100 g surowego boczku w plastrach
  • 20 g miodu
  • 10 ml sosu sojowego
pieczarki.jpg
Fot. YouTube/Olgas Küche

Przepis na roladę z karkówki

Karkówkę umyj, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Za pomocą noża podziel mięso w taki sposób, aby powstał jeden płaski kawałek o grubości około 2-2,5 centymetra. Następnie wykonaj poprzeczne, płytkie nacięcia i za pomocą tłuczka rozbij karkówkę. 

Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wetrzyj je w mięso. Na powierzchni rozprowadź także 30 gramów musztardy. Do małej miski wsyp pieprz, sól, oregano oraz curry. Wymieszaj przyprawy, a następnie wetrzyj je w mięso. Odłóż je na 30 minut.

W czasie oczekiwania przygotuj nadzienie. Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Pieczarki pokrój w cienkie pół plastry i dodaj do cebuli. Podsmażone warzywa przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki. 

zawijanie.jpg
Fot. YouTube/Olgas Küche

Na posmarowanym musztardą mięsie ułóż plastry boczku. Wyłóż na nie podsmażone składniki i równomiernie je rozprowadź. Następnie zawiń całość w roladę i obwiąż nicią wędliniarską. W małej misce wymieszaj 10 gramów musztardy z sosem sojowym oraz miodem. 

Marynatą posmaruj wierzch mięsa i ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Roladę piecz w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 30 minut. Po zarumienieniu przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez godzinę. Gotową karkówkę na Wielkanoc możesz podawać na zimno lub na ciepło w sosie własnym.

Dowiedz się, także co dodać do babki wielkanocnej, a także sprawdź, dlaczego po zakupy na święta warto wybrać się do Biedronki

karkówka.jpg
Fot. YouTube/Olgas Küche