Rolada z karkówki na Wielkanoc. Na zimno smakuje jak marzenie

Nie kupuj gotowych wędlin na Wielkanoc. O wiele lepsze przygotujesz samodzielnie. Ta karkówka jest niezwykle prosta, soczysta i tak pyszna, że zachwyci całą rodzinę. Ten przysmak stanie się kultowy i będzie pojawiał się na stole co roku.
Najlepsza karkówka na Wielkanoc
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za chwilę obchodzić będziemy najważniejsze święto w Kościele katolickim. Wielkanoc, podobnie jak Boże Narodzenie ma swoje tradycje kulinarne, swoją symbolikę. Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek, które symbolizują odrodzenie i nowe życie.
Również mięso jest tutaj pozycją obowiązkową. W przeszłości wędliny symbolizowały także zdrowie oraz bogactwo dla całej rodziny. Niech tradycji stanie się zadość i na święta przygotuj roladę z karkówki. Sposób jest łatwy, ale wymaga odrobiny czasu. Na całe szczęście dysponujemy przepisem, w którym krok po kroku tłumaczymy, jak tę pyszność przygotować. Znajdziesz go poniżej.

Rolada z karkówki i kilku składników
Rolada z karkówki na Wielkanoc jest doskonałym pomysłem z uwagi na to, że można podać ją na zimno, jak i na ciepło. Może być więc częścią obiadu lub wędliną na świąteczne śniadanie. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Olgas Küche na YouTube.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- około 1,3 kg karkówki
- 30 g + 10 g musztardy
- 5 ząbków czosnku
- 10 g soli
- 7 g pieprzu
- 10 g suszonego oregano
- 7 g curry
- 20 ml oleju
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- 100 g surowego boczku w plastrach
- 20 g miodu
- 10 ml sosu sojowego

Przepis na roladę z karkówki
Karkówkę umyj, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Za pomocą noża podziel mięso w taki sposób, aby powstał jeden płaski kawałek o grubości około 2-2,5 centymetra. Następnie wykonaj poprzeczne, płytkie nacięcia i za pomocą tłuczka rozbij karkówkę.
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i wetrzyj je w mięso. Na powierzchni rozprowadź także 30 gramów musztardy. Do małej miski wsyp pieprz, sól, oregano oraz curry. Wymieszaj przyprawy, a następnie wetrzyj je w mięso. Odłóż je na 30 minut.
W czasie oczekiwania przygotuj nadzienie. Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Pieczarki pokrój w cienkie pół plastry i dodaj do cebuli. Podsmażone warzywa przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki.

Na posmarowanym musztardą mięsie ułóż plastry boczku. Wyłóż na nie podsmażone składniki i równomiernie je rozprowadź. Następnie zawiń całość w roladę i obwiąż nicią wędliniarską. W małej misce wymieszaj 10 gramów musztardy z sosem sojowym oraz miodem.
Marynatą posmaruj wierzch mięsa i ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Roladę piecz w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 30 minut. Po zarumienieniu przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez godzinę. Gotową karkówkę na Wielkanoc możesz podawać na zimno lub na ciepło w sosie własnym.
Dowiedz się, także co dodać do babki wielkanocnej, a także sprawdź, dlaczego po zakupy na święta warto wybrać się do Biedronki.






































