Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni
Jak za jednym zamachem otrzymać delikatne, kruche mięso i aromatyczne warzywo? Wystarczy przygotować golonkę w kiszonej kapuście. Pieczony specjał zaspokoi każdy, nawet największy apetyt, a aromat roznoszący się w trakcie pieczenia przyprawi o zawrót głowy.
Golonka pieczona w kapuście kiszonej to bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Przy jego przygotowaniu należy jednak uzbroić się w cierpliwość. Sama obróbka cieplna, czyli gotowanie i pieczenie mięsa zajmie bez mała 2 godziny. Gwarantujemy jednak, że finalny efekt wart jest każdej minuty.
Przepis na chrupiącą golonkę w kiszonej kapuście
Składniki:
-
2 golonki
-
60 dag kapusty kiszonej
-
2 cebule
-
olej do smażenia
-
3-4 ząbki czosnku
-
2 łyżeczki słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
3 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
kminek
-
sól, pieprz i cukier do smaku
Jak przyrządzić obłędną golonkę pieczoną w kiszonej kapuście?
Golonkę oczyść, włóż do garnka i zalej wodą . Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, a także jedną obraną z łupin cebulę i czosnek. Zagotuj, a następnie dodaj sól i zmniejsz moc palnika . Gotuj mięso ok. 90 minut, aż będzie miękkie .
W międzyczasie przygotuj kapustę do golonki . Drugą cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj posiekaną kapustę i całość podsmaż. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Ugotowane golonki wyjmij z wywaru . Oprósz ją równomiernie mieszanką soli, pieprzu i obu rodzajów papryk . Naczynie żaroodporne wyłóż podsmażoną kapustą, a na niej ułóż golonki . Całość podlej 1/2 szklanki wywaru po gotowaniu mięsa .
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i wstaw do niego przykryte naczynie żaroodporne wraz zawartością . Golonkę w kiszonej kapuście piecz ok. 40 minut . Na 15 minut przez końcem pieczenia usuń pokrywkę, aby skórka golonki miała szansę apetycznie się przyrumienić . Po wyjęciu z piekarnika danie gotowe jest do podania.
Karol Okrasa do swojej golonki używa mieszanki zaskakujących przypraw . W chłodne dni możemy raczyć się golonką zaklętą w kultowych zimnych nóżkach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki
-
Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama