Smakosze.pl Przepisy Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni
Canva / Angelika Heine

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

30 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jak za jednym zamachem otrzymać delikatne, kruche mięso i aromatyczne warzywo? Wystarczy przygotować golonkę w kiszonej kapuście. Pieczony specjał zaspokoi każdy, nawet największy apetyt, a aromat roznoszący się w trakcie pieczenia przyprawi o zawrót głowy.

Golonka pieczona w kapuście kiszonej to bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Przy jego przygotowaniu należy jednak uzbroić się w cierpliwość. Sama obróbka cieplna, czyli gotowanie i pieczenie mięsa zajmie bez mała 2 godziny. Gwarantujemy jednak, że finalny efekt wart jest każdej minuty.

Przepis na chrupiącą golonkę w kiszonej kapuście

Składniki:

  • 2 golonki

  • 60 dag kapusty kiszonej

  • 2 cebule

  • olej do smażenia

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • kminek

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak przyrządzić obłędną golonkę pieczoną w kiszonej kapuście?

Golonkę oczyść, włóż do garnka i zalej wodą . Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, a także jedną obraną z łupin cebulę i czosnek. Zagotuj, a następnie dodaj sól i zmniejsz moc palnika . Gotuj mięso ok. 90 minut, aż będzie miękkie .

W międzyczasie przygotuj kapustę do golonki . Drugą cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj posiekaną kapustę i całość podsmaż. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Ugotowane golonki wyjmij z wywaru . Oprósz ją równomiernie mieszanką soli, pieprzu i obu rodzajów papryk . Naczynie żaroodporne wyłóż podsmażoną kapustą, a na niej ułóż golonki . Całość podlej 1/2 szklanki wywaru po gotowaniu mięsa .

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i wstaw do niego przykryte naczynie żaroodporne wraz zawartością . Golonkę w kiszonej kapuście piecz ok. 40 minut . Na 15 minut przez końcem pieczenia usuń pokrywkę, aby skórka golonki miała szansę apetycznie się przyrumienić . Po wyjęciu z piekarnika danie gotowe jest do podania.

Karol Okrasa do swojej golonki używa mieszanki zaskakujących przypraw . W chłodne dni możemy raczyć się golonką zaklętą w kultowych zimnych nóżkach .

Canva / gkrphoto
Canva / gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy