Smakosze.pl

canva/Dezych

Golonka według Karola Okrasy

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Golonka według Karola Okrasy z ciapkapustą to danie, które zaskoczy wszystkich swoim doskonałym smakiem i aromatem. Sekretem najsmaczniejszej golonki są przyprawy i odpowiednia obróbka termiczna, aby mięso było soczyste, wilgotne i się nie wysuszyło. Poznaj przepis na golonkę według Karola Okrasy z ciapkapustą.

Golonka to wyraźne w smaku, tłuste i niezwykle sycące mięso. Przygotuj ją z panczkrautem, czyli kapustą po śląsku z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Ciapkapustę gotuj na wolnym ogniu, koniecznie w garnku z grubym dnem, aby się nie przypaliła. Możesz również wyłożyć dno garnka liśćmi kapusty, które zabezpieczą potrawę przed temperaturą.

Aby golonka miała najlepszy smak, była przypieczona z zewnątrz, ale soczysta i miękka w środku, jej obróbkę podziel na dwa etapy. Na początku gotuj ją długo z przyprawami i warzywami, następnie zapiecz w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku z opcją grzania góra-dół. Termoobieg wysuszy mięso.

Szukasz pomysłu na świąteczne danie? Tu poznasz przepis na wyśmienity bigos od Karola Okrasy.

Przepis na golonkę według Karola Okrasy

Składniki na 4 porcje golonki:

  • 4 golonki przednie

  • 6 ziaren angielskich

  • 3 liście laurowe

  • 2 marchewki

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • por

  • kawałek selera

  • łyżka cukru

  • szczypta curry i kurkumy

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • pieprz

Składniki na ciapkapustę:

  • 500 g ziemniaków

  • 250 g kapusty kiszonej

  • 250 g białej kapusty

  • 100 g boczku

  • 2 cebule

  • pieprz, sól

  • szczypta majeranku

  • łyżka masła

Jak przygotować golonkę według Karola Okrasy?

Przygotuj golonkę: golonki oczyść i umyj, następnie włóż je do dużego garnka, dodaj marchewkę, por, korzeń pietruszki, seler, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, curry, kurkumę i pieprz i zalej wodą, aby tylko przykryła mięso i warzywa. Golonkę gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę.

Do wywaru wsyp sól, w razie potrzeby dolej odrobinę wody i ponownie gotuj pod przykryciem kolejną godzinę. Mięso wyjmij z garnka, natnij delikatnie skórkę i odstaw, żeby całkowicie przestygło. Ostudzoną golonkę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, wlej bulion i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 30 minut, aby golonka się przyrumieniła i zapiekła.

Gotowana i pieczonka golonka

Przygotuj ciapkaustę: Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, kapustę białą i przełóż do garnka z grubym dnem razem z kapustą kiszoną, podlej delikatnie wodą i włóż ziemniaki i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie, co jakiś czas sprawdzaj, czy kapusta się nie przypaliła.

Jak ziemniaki i kapusta będą już miękkie, dopraw je solą, pieprzem, majerankiem i przygotuj zasmażkę. Boczek pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulę, cebulę podsmaż na maśle, dodaj boczek i usmaż skwarki. Całość dodaj do garnka z ziemniakami i kapustą i dokładnie wymieszaj, najlepiej tłuczkiem do ziemniaków.

Na talerz nałóż sporą ilość ciapkapusty i połóż golonkę. Smacznego.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >