Golonka według Karola Okrasy
![Golonka według Karola Okrasy](https://images.iberion.media/images/1920/7yb3_Ru_Bbts_K5819_PX_1_Zp_I3_Projekt_bez_tytulu_40_7f6e344a06.png)
Golonka według Karola Okrasy z ciapkapustą to danie, które zaskoczy wszystkich swoim doskonałym smakiem i aromatem. Sekretem najsmaczniejszej golonki są przyprawy i odpowiednia obróbka termiczna, aby mięso było soczyste, wilgotne i się nie wysuszyło. Poznaj przepis na golonkę według Karola Okrasy z ciapkapustą.
Golonka to wyraźne w smaku, tłuste i niezwykle sycące mięso. Przygotuj ją z panczkrautem, czyli kapustą po śląsku z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Ciapkapustę gotuj na wolnym ogniu, koniecznie w garnku z grubym dnem, aby się nie przypaliła. Możesz również wyłożyć dno garnka liśćmi kapusty, które zabezpieczą potrawę przed temperaturą.
Aby golonka miała najlepszy smak, była przypieczona z zewnątrz, ale soczysta i miękka w środku, jej obróbkę podziel na dwa etapy. Na początku gotuj ją długo z przyprawami i warzywami, następnie zapiecz w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku z opcją grzania góra-dół. Termoobieg wysuszy mięso.
Szukasz pomysłu na świąteczne danie? Tu poznasz przepis na wyśmienity bigos od Karola Okrasy.
Przepis na golonkę według Karola Okrasy
Składniki na 4 porcje golonki:
4 golonki przednie
6 ziaren angielskich
3 liście laurowe
2 marchewki
cebula
3 ząbki czosnku
por
kawałek selera
łyżka cukru
szczypta curry i kurkumy
2 płaskie łyżeczki soli
pieprz
Składniki na ciapkapustę:
500 g ziemniaków
250 g kapusty kiszonej
250 g białej kapusty
100 g boczku
2 cebule
pieprz, sól
szczypta majeranku
łyżka masła
Jak przygotować golonkę według Karola Okrasy?
Przygotuj golonkę: golonki oczyść i umyj, następnie włóż je do dużego garnka, dodaj marchewkę, por, korzeń pietruszki, seler, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, curry, kurkumę i pieprz i zalej wodą, aby tylko przykryła mięso i warzywa. Golonkę gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
Do wywaru wsyp sól, w razie potrzeby dolej odrobinę wody i ponownie gotuj pod przykryciem kolejną godzinę. Mięso wyjmij z garnka, natnij delikatnie skórkę i odstaw, żeby całkowicie przestygło. Ostudzoną golonkę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, wlej bulion i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 30 minut, aby golonka się przyrumieniła i zapiekła.
![Gotowana i pieczonka golonka](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/5lHqGBI136nE6ozLQR9TFs/585acb99adde7ef86220b5cc4da6d870/Projekt_bez_tytu_u__41_.png)
Przygotuj ciapkaustę: Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, kapustę białą i przełóż do garnka z grubym dnem razem z kapustą kiszoną, podlej delikatnie wodą i włóż ziemniaki i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie, co jakiś czas sprawdzaj, czy kapusta się nie przypaliła.
Jak ziemniaki i kapusta będą już miękkie, dopraw je solą, pieprzem, majerankiem i przygotuj zasmażkę. Boczek pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulę, cebulę podsmaż na maśle, dodaj boczek i usmaż skwarki. Całość dodaj do garnka z ziemniakami i kapustą i dokładnie wymieszaj, najlepiej tłuczkiem do ziemniaków.
Na talerz nałóż sporą ilość ciapkapusty i połóż golonkę. Smacznego.
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_fot_Instagram_0d80af72f8.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_ab5884608f.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)