Smakosze.pl Przepisy Gotuję 2 liście laurowe z goździkami. Działanie tej mikstury zawsze mnie zaskakuje
canva/HeikeRau

Gotuję 2 liście laurowe z goździkami. Działanie tej mikstury zawsze mnie zaskakuje

31 października 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Liście laurowe i goździki są przyprawami, które zazwyczaj mamy w kuchennych szafkach. Mało kto wie, jak wielką mają w sobie moc. Można przygotować z nich m.in. herbatę, która wspomoże naszą odporność podczas jesiennych infekcji.

Jak zrobić herbatę z liści laurowych i goździków?

Składniki:

  • 2 suszone liście laurowe
  • 3 goździki
  • 300 ml wody
liście laurowe
Canva/stuartbur
Koleżanka zdradziła mi przepis na majonez z gotowanych jaj. Nie wierzyłam, że działa, póki sama nie spróbowałam

Sposób przygotowania herbaty z liści laurowych

Wlej do garnka 300 ml wody i wrzuć do niej liście laurowe. Doprowadź ją do wrzenia, a następnie gotuj jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie wyłącz ogień, dodaj 3 sztuki goździków, przykryj garnek i odstaw napar na 15 minut . Na końcu odcedź liście.

Herbatę z liści laurowych i goździków pij dwa razy dziennie. Nie powinno się jej pić dłużej niż przez 10 dni . Kto nie powinien spożywać liści laurowych? O tym przeczytasz w dalszej części artykułu.

Kto nie powinien sięgać po liście laurowe?

Liście laurowe słyną ze swoich prozdrowotnych zalet, jednak nie każdy powinien po nie sięgać. Przede wszystkim nie są one zalecane osobom borykającym się z cukrzycą oraz zaburzeniami krzepnięcia krwi. Szczególną ostrożność powinny także zachować osoby, które przyjmują leki, ponieważ mogą wejść one w interakcję z substancjami znajdującymi się w liściach. W przypadku wszelkich wątpliwości najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na domowe specyfiki o dobroczynnym działaniu. W sezonie jesienno - zimowym szczególnie polecamy patent na syrop cebuli oraz rozgrzewające złote mleko .

liście laurowe na blacie.png
canva/alexd


Moje dzieci za tym szaleją. Ze wszystkiego, co mam pod ręką gotuję im udawane leczo z parówkami, jak z PRL
Wsyp to do masy na kotlety mielone i dokładnie wymieszaj. Ten dodatek jest 10 razy lepszy od zwykłej bułki
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy