Grillowa klasyka, kaszanka z cebulą pieczona w folii. Idealna na wieczór z grillem
Pomysł na pyszne i aromatyczne danie z grilla? Przygotuj kaszankę pieczoną z cebulą w folii aluminiowej, dzięki czemu się nie przypali i będzie wyjątkowo smaczna. Poznaj przepis na grillową klasykę, czyli kaszankę z cebulą pieczoną w folii, nikt jej się nie oprze.
Majówka kojarzy mi się przede wszystkim z długo wyczekiwanym sezonem grillowym, który trwa przez całe lato. Grilla traktujemy nie tylko jak sposób przygotowania wielu dań, ale jako sposób spędzenia weekendu z rodziną i przyjaciółmi. Czy jest coś lepszego od pysznego jedzenia w doborowym towarzystwie?
Na grillu możemy przygotować dosłownie wszystko- od warzyw, po rybę, kiełbasy, kaszanki i karkówkę. Każde mięso i warzywa upieczone nad ogniem mają niepowtarzalny smak. Jednym z dań, które zawsze muszą pojawić się na grillu, jest właśnie kaszanka zapieczona z cebulką.
Kaszanka jest delikatnym mięsem i jeśli upieczemy ją bezpośrednio nad ogniem, może się mocno się przypalić. Jest na to jednak pewien sposób- wystarczy owinąć ją folią aluminiową i zapiec z cebulką. Tak przygotowana kaszanka jest delikatna, soczysta i pełna smaku.
Na grillu nie może zabraknąć również karkówki w musztardowej marynacie oraz lekkiej sałatki, która doda świeżości wszystkim potrawom. Gorąco polecam tradycyjną sałatkę grecką . Świetnym sposobem na podanie warzyw są również szaszłyki z cukinii, papryki, pieczarek i cebuli.
Przepis na grillowaną kaszankę z cebulą
Składniki na 2 porcje:
-
2 kaszanki
-
cebula czerwona
Dodatkowo:
-
2 kawałki folii aluminiowej
Jak zrobić grillowaną kaszankę w folii?
Cebulę posiekaj drobno, z folii aluminiowej urwij dwa kawałki. Na każdy, większy kawałek połóż kaszankę, oprósz je dokładnie posiekaną cebulką i dokładnie zawiń sreberko.
Tak przygotowaną kaszankę połóż na grilla i piecz około 10 minut, następnie zdejmij z rusztu, odwiń, kaszankę przekrój delikatnie wzdłuż i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Magone
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego
-
Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata
Źródło: mojkulinarnypamietnik.pl