Smakosze.pl Przepisy Grillowa klasyka, kaszanka z cebulą pieczona w folii. Idealna na wieczór z grillem
canva/ffolas

Grillowa klasyka, kaszanka z cebulą pieczona w folii. Idealna na wieczór z grillem

3 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na pyszne i aromatyczne danie z grilla? Przygotuj kaszankę pieczoną z cebulą w folii aluminiowej, dzięki czemu się nie przypali i będzie wyjątkowo smaczna. Poznaj przepis na grillową klasykę, czyli kaszankę z cebulą pieczoną w folii, nikt jej się nie oprze.

Majówka kojarzy mi się przede wszystkim z długo wyczekiwanym sezonem grillowym, który trwa przez całe lato. Grilla traktujemy nie tylko jak sposób przygotowania wielu dań, ale jako sposób spędzenia weekendu z rodziną i przyjaciółmi. Czy jest coś lepszego od pysznego jedzenia w doborowym towarzystwie?

Na grillu możemy przygotować dosłownie wszystko- od warzyw, po rybę, kiełbasy, kaszanki i karkówkę. Każde mięso i warzywa upieczone nad ogniem mają niepowtarzalny smak. Jednym z dań, które zawsze muszą pojawić się na grillu, jest właśnie kaszanka zapieczona z cebulką.

Kaszanka jest delikatnym mięsem i jeśli upieczemy ją bezpośrednio nad ogniem, może się mocno się przypalić. Jest na to jednak pewien sposób- wystarczy owinąć ją folią aluminiową i zapiec z cebulką. Tak przygotowana kaszanka jest delikatna, soczysta i pełna smaku.

Na grillu nie może zabraknąć również karkówki w musztardowej marynacie oraz lekkiej sałatki, która doda świeżości wszystkim potrawom. Gorąco polecam tradycyjną sałatkę grecką . Świetnym sposobem na podanie warzyw są również szaszłyki z cukinii, papryki, pieczarek i cebuli.

Przepis na grillowaną kaszankę z cebulą

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kaszanki

  • cebula czerwona

Dodatkowo:

  • 2 kawałki folii aluminiowej

Jak zrobić grillowaną kaszankę w folii?

Cebulę posiekaj drobno, z folii aluminiowej urwij dwa kawałki. Na każdy, większy kawałek połóż kaszankę, oprósz je dokładnie posiekaną cebulką i dokładnie zawiń sreberko.

Tak przygotowaną kaszankę połóż na grilla i piecz około 10 minut, następnie zdejmij z rusztu, odwiń, kaszankę przekrój delikatnie wzdłuż i podaj, smacznego.

Kaszanka

Źródło zdjęcia: canva/ Magone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojkulinarnypamietnik.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy