Gruszki pod kruszonką z sosem waniliowym. Pyszny deser w sam raz na jesień
Gruszki pod kruszonką są idealnym deserem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Gruszki na ciepło podane z aksamitnym sosem waniliowym dosłownie rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.
Owoce pod kruszonką to jeden z moich ulubionych deserów. Latem stawiam na truskawki, czereśnie, jagody, jesienią natomiast na gruszki, śliwki i jabłka. Gruszki pod kruszonką podane na ciepło z domowym, gęsty sosem waniliowym smakują obłędnie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.
Na samym początku przygotowuję kruszonkę, ponieważ ciasto musi stać chwilę w lodówce. Gruszki przed pieczeniem obieram, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję cukrem waniliowym, żeby były bardziej aromatyczne. Gdy deser jest już w piekarniku, zabieram się za zrobienie sosu waniliowego.
Do sosu wykorzystuję surowe żółtka, dlatego też całe jajka dokładnie myję płynem do mycia naczyń i zalewam wrzątkiem, żeby pozbyć się ewentualnych bakterii. Sos na bazie mleka i śmietanki z dodatkiem laski wanilii i cukru waniliowego jest gęsty, kremowy i rozpływa się w ustach.
Gruszki pod kruszonką z aromatycznym sosem waniliowym
Składniki:
-
1,5 kg gruszek
-
1,5 opakowania cukru waniliowego
-
sok z cytryny do skropienia
-
masło do wysmarowania formy
Składniki na kruszonkę:
-
100 g miękkiego masła
-
200 g mąki pszennej
-
100 g cukru
Składniki na sos waniliowy:
-
100 ml śmietanki 36%
-
100 ml mleka
-
laska wanilii
-
3 łyżki cukru
-
opakowanie cukru waniliowego
-
2 żółtka
Jak zrobić gruszki pod kruszonką? Podane na ciepło z sosem waniliowym smakują obłędnie
Zacznij od przygotowania ciasta na kruszonkę: masło, cukier i mąkę umieść w misce i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią aluminiową i wstaw do lodówki na 20 minut.
Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne lub formę do tarty wysmaruj masłem i poukładaj owoce. Skrop je delikatnie sokiem z cytryny i oprósz cukrem waniliowym.
Na gruszki pokrusz ciasto na kruszonkę. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz gruszki około 45 minut. W tym czasie przygotuj sos waniliowy: laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij ziarenka.
Ziarna i całą laskę włóż do rondelka, dodaj śmietankę, mleko i zagotuj. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko i śmietana się zagotują, wyjmij laskę wanilii. Resztę składników wlewaj stopniowo do żółtek, cały czas mieszając.
Przygotowaną masę przelej do rondelka i gotuj na najmniejszym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos. Gruszki pod kruszonką podaj na ciepło polane sosem waniliowym.
Upiecz również śliwki pod kruszonką, są przepyszne. Z gruszkami upieczesz także proste ciasto czekoladowe . Jest idealne do kawy i herbaty zimowej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić z robaczywymi grzybami? Odpowiedź może niektórych bardzo zaskoczyć
-
Kremowa jajecznica, jak z najlepszej restauracji. Sekret tkwi w sposobie smażenia
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama