Grzyb wyglądający jak wiśnie w śmietanie
W lasach możemy natknąć się na rozmaite grzyby. Niektóre z nich potrafią przyprawić o nie lada konsternację. Okazuje się, że istnieje grzyb, który przypomina wiśnie w śmietanie. Określa się go mianem kolczakówki piekącej. Każdy, kto się na niego natknie, ma sporo szczęścia, ponieważ tego typu znalezisko jest niezwykle rzadkie.
Grzyby niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Przeważnie dzieje się to za sprawą ich walorów smakowych. Jednak część gatunków może nas zadziwić swoim wyglądem. Mało kto spodziewałby się, że grzyby mogą przypominać wiśnie w śmietanie.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Wiśnie w śmietanie czy nietypowe grzyby?
Nie da się ukryć, że grzyby uchodzą za wyjątkowe leśne specjały, które często wykorzystujemy w naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu wspominaliśmy o gatunkach, które już teraz możemy znaleźć podczas grzybobrania .
Dziś pod lupę weźmiemy grzyby, które są prawdziwą rzadkością. Kolczakówka piekąca wielu smakoszom może przypominać wiśnie w śmietanie. W Polsce objęta jest ścisłą ochroną . Niektórzy uznają ją za bliską wymarcia.
Wyjątkowe grzyby mają jasną barwę, a ich powierzchnia pokryta jest czerwonymi kroplami. Owa wydzielina nie jest niczym innym jak nadmiarem wody . Warto zauważyć, że wykazuje ona działanie przeciwzakrzepowe.
Kapelusz kolczakówki piekącej przeważnie osiąga średnicę 10 cm. Młode okazy są jaśniejsze i bardziej wypukłe . Wraz z upływem czasu ciemnieją, a kapelusz staje się wklęsły. Gdzie można natknąć się na te wyjątkowe grzyby?
Kolaczkówka piekąca w polskich lasach
Grzyby przypominające wiśnie w śmietanie są ekstremalnie rzadkie. Jednak szczęściarze mogą je napotkać w Tatrach oraz w górnych partiach Beskidów . Dawniej często znajdowano je w Sudetach. Niestety, opady kwaśnych deszczy oraz wyniszczenie środowiska sprawiły, że w tym rejonie grzyb jest praktycznie wymarły.
Kolaczkówka piekąca swoim wyglądem mogłaby sugerować, że jest trująca. Okazuje się, że grzyby nie powinny nam zaszkodzić . Jednak ich smak z pewnością nie zadowoli wielbicieli kulinariów.
(Wikipedia / Darvin DeShazer (darv) / CC BY-SA 3.0)
Charakterystyczne grzyby cechują się ostrym i piekącym smakiem, a ich struktura przypomina gąbkę. Nie bez powodu nie są uznawane za przysmak . Rzecz jasna nie możemy się przekonać o tym samodzielnie, ponieważ kolaczkówka piekąca jest pod ścisłą ochroną i nie można jej zbierać.
Trzeba przyznać, że grzyby wyglądające jak wiśnie w śmietanie, są wyjątkowym gatunkiem. Kiedy spotkamy go podczas grzybobrania, warto się mu przyjrzeć. Zachowajmy jednak ostrożność, by go przypadkiem nie zniszczyć. Warto zapoznać się z komunikatem Lasów Państwowych dotyczącym innych nietypowych grzybów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Interia MenWay; Wikipedia