Gulasz wołowy z pieczarkami - wyborny, sycący obiad
Gulasz wołowy z pieczarkami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny, gęsty gulasz z dodatkiem marchewki i grzybów smakuje wyśmienicie, a samo mięso jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na gulasz wołowy z pieczarkami.
Gulasz wołowy z pieczarkami to proste danie, które przygotujesz w dwie godziny, najwięcej czasu zajmuje duszenie wołowiny, aby była idealnie miękka i soczysta. Gulasz jest genialnym pomysłem na wyraźny i mięsny obiad, jest sycący i rozgrzewający- idealny na zimę.
Gotowanie gulaszu podziel na etapy, aby mieć pewność, że wołowina będzie idealna. Na początku duś samo mięso w przyprawach, dopiero później dodaj warzywa i resztę składników, całość duszona jeszcze chwilę nabiera doskonałego smaku.
Do gulaszu wybierz świeżą wołowinę bez kości, może być to ligawa, polędwica, pręga. Mięso zawsze kupuj w sklepach mięsnych i tylko te kawałki, które mają świeży, różowy kolor. Jeśli wołowina jest blada lub zmienia kolor na żółty, oznacza to, że nie jest już pierwszej świeżości.
Z wołowiny przygotujesz wiele doskonałych potraw- tu poznasz przepis na policzki wołowe w winnym sosie. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić ossobuco wołowe, czyli tradycyjne danie słonecznej Lombardii.
Przepis na gulasz wołowy z pieczarkami
Składniki:
500 g wołowiny bez kości
2 marchewki
300 g pieczarek
duża cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
papryka słodka mielona
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
łyżka masła
Jak zrobić gulasz wołowy z pieczarkami?
Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, każdy oprósz pieprzem i obtocz w mące. Na rozgrzanym oleju smaż mięso, aż się zarumieni, następnie przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez godzinę.
W tym czasie na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i smaż przez kilka minut. Na patelnię dodaj pokrojone pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż jeszcze chwilę.
Źródło zdjęcia: canva/ArtCookStudio Po godzinie do mięsa dodaj podsmażone warzywa, wymieszaj, w razie potrzeby wlej więcej wody, aby danie dusiło się jeszcze przez pół godziny. Gulasz dopraw do smaku papryką mieloną, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.