Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gulasz wołowy z pieczarkami - wyborny, sycący obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:41

Gulasz wołowy z pieczarkami - wyborny, sycący obiad

Gulasz wołowy z pieczarkami
canva/FoodStock

Gulasz wołowy z pieczarkami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny, gęsty gulasz z dodatkiem marchewki i grzybów smakuje wyśmienicie, a samo mięso jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na gulasz wołowy z pieczarkami.

Gulasz wołowy z pieczarkami to proste danie, które przygotujesz w dwie godziny, najwięcej czasu zajmuje duszenie wołowiny, aby była idealnie miękka i soczysta. Gulasz jest genialnym pomysłem na wyraźny i mięsny obiad, jest sycący i rozgrzewający- idealny na zimę.

Gotowanie gulaszu podziel na etapy, aby mieć pewność, że wołowina będzie idealna. Na początku duś samo mięso w przyprawach, dopiero później dodaj warzywa i resztę składników, całość duszona jeszcze chwilę nabiera doskonałego smaku.

Do gulaszu wybierz świeżą wołowinę bez kości, może być to ligawa, polędwica, pręga. Mięso zawsze kupuj w sklepach mięsnych i tylko te kawałki, które mają świeży, różowy kolor. Jeśli wołowina jest blada lub zmienia kolor na żółty, oznacza to, że nie jest już pierwszej świeżości.

Z wołowiny przygotujesz wiele doskonałych potraw- tu poznasz przepis na policzki wołowe w winnym sosie. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić ossobuco wołowe, czyli tradycyjne danie słonecznej Lombardii.

Przepis na gulasz wołowy z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g wołowiny bez kości

  • 2 marchewki

  • 300 g pieczarek

  • duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • papryka słodka mielona

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • olej do smażenia

  • łyżka masła

Jak zrobić gulasz wołowy z pieczarkami?

Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, każdy oprósz pieprzem i obtocz w mące. Na rozgrzanym oleju smaż mięso, aż się zarumieni, następnie przełóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez godzinę.

W tym czasie na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i smaż przez kilka minut. Na patelnię dodaj pokrojone pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż jeszcze chwilę.

Smażone na patelni pieczarki z cebulą i marchewką

Źródło zdjęcia: canva/ArtCookStudio Po godzinie do mięsa dodaj podsmażone warzywa, wymieszaj, w razie potrzeby wlej więcej wody, aby danie dusiło się jeszcze przez pół godziny. Gulasz dopraw do smaku papryką mieloną, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.