Ossobuco wołowe - najlepszy przepis na zaskakujące danie
Ossobuco wołowe to pomysł na obiad w prawdziwie włoskim stylu. Aromatyczna, miękka wołowina z warzywami rozpływa się w ustach, jest delikatna, miękka i przepyszna. Poznaj przepis na ossobuco wołowe, czyli danie słonecznej Lombardii.
Ossobuco wołowe to tradycyjne, włoskie danie jednogarnkowe. Gicz cielęca jest niezwykle delikatna, a duszona z warzywami, białym winem i rozmarynem nabiera doskonałego aromatu. Cielęcina ma lekkie przerosty, które są nośnikiem smaku.
Ossobuco tradycyjnie podawane jest z gotowanym bobem lub pomidorami. Do wołowiny idealnie pasuje również zielone puree z groszku, ziemniaki pieczone z ziołami, szparagi. Ossobuco przygotuj na rosole drobiowo- wołowym, dzięki czemu całe danie będzie miało genialny smak i aromat.
Po tak smacznym obiedzie pora na kawę i deser. Do aromatycznego espresso idealne będzie tradycyjne tiramisu. Zafunduj całej rodzinie obiad z deserem w totalnie włoskim stylu.
Przepis na ossobuco wołowe
Składniki:
1 kg giczy cielęcej
1 l rosołu
150 ml wina białego wytrawnego
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
cebula czerwona
4 ząbki czosnku
kawałek selera
łyżeczka majeranku
2 gałązki rozmarynu
liść laurowy
oliwa z oliwek
sok z połowy małej cytryny
sól, pieprz
mąka do obtoczenia mięsa
Jak zrobić ossobuco wołowe?
Mięso umyj i pokrój w plastry, następnie osusz i obtocz w mące. W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę i smaż na niej wołowinę, aż zmieni kolor na brązowy.
Do garnka wlej wino i duś mięso na wolnym ogniu. W tym czasie na patelni zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszki, następnie seler, całość oprósz majerankiem i smaż na oliwie przez kilka minut.
Warzywa dodaj do mięsa, wlej sok z cytryny, liść laurowy, gałązki rozmarynu i dokładnie wymieszaj, podgotuj chwilę. Wlej rosół i całość duś na wolnym ogniu 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i powstanie gęsty sos. W razie potrzeby zagęść go odrobiną mąki.