Smakosze.pl
Ossobuco wołowe - zic-przepisy

canva/Onradio

Ossobuco wołowe - najlepszy przepis na zaskakujące danie

22 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ossobuco wołowe to pomysł na obiad w prawdziwie włoskim stylu. Aromatyczna, miękka wołowina z warzywami rozpływa się w ustach, jest delikatna, miękka i przepyszna. Poznaj przepis na ossobuco wołowe, czyli danie słonecznej Lombardii.

Ossobuco wołowe to tradycyjne, włoskie danie jednogarnkowe. Gicz cielęca jest niezwykle delikatna, a duszona z warzywami, białym winem i rozmarynem nabiera doskonałego aromatu. Cielęcina ma lekkie przerosty, które są nośnikiem smaku.

Ossobuco tradycyjnie podawane jest z gotowanym bobem lub pomidorami. Do wołowiny idealnie pasuje również zielone puree z groszku, ziemniaki pieczone z ziołami, szparagi. Ossobuco przygotuj na rosole drobiowo- wołowym, dzięki czemu całe danie będzie miało genialny smak i aromat.

Po tak smacznym obiedzie pora na kawę i deser. Do aromatycznego espresso idealne będzie tradycyjne tiramisu. Zafunduj całej rodzinie obiad z deserem w totalnie włoskim stylu.

Przepis na ossobuco wołowe

Składniki:

  • 1 kg giczy cielęcej

  • 1 l rosołu

  • 150 ml wina białego wytrawnego

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • cebula czerwona

  • 4 ząbki czosnku

  • kawałek selera

  • łyżeczka majeranku

  • 2 gałązki rozmarynu

  • liść laurowy

  • oliwa z oliwek

  • sok z połowy małej cytryny

  • sól, pieprz

  • mąka do obtoczenia mięsa

Jak zrobić ossobuco wołowe?

Mięso umyj i pokrój w plastry, następnie osusz i obtocz w mące. W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę i smaż na niej wołowinę, aż zmieni kolor na brązowy.

Do garnka wlej wino i duś mięso na wolnym ogniu. W tym czasie na patelni zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszki, następnie seler, całość oprósz majerankiem i smaż na oliwie przez kilka minut.

Surowa gicz cielęca z rozmarynem

Warzywa dodaj do mięsa, wlej sok z cytryny, liść laurowy, gałązki rozmarynu i dokładnie wymieszaj, podgotuj chwilę. Wlej rosół i całość duś na wolnym ogniu 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i powstanie gęsty sos. W razie potrzeby zagęść go odrobiną mąki.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Czytaj więcej >
kotlety siekane

Przepisy

Przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Prosty pomysł na obiad

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >
pulpety w sosie

Przepisy

Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad za niewielkie pieniądze

Czytaj więcej >
omlet

Przepisy

Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników

Czytaj więcej >