GUS opublikował najnowsze dane. Inflacja nie odpuszcza. Cukier podrożał o ponad 80 procent
Inflacja w Polsce nie zmniejsza się. W grudniu wyniosła 16,6 proc. w ujęciu rok do roku, a badania pokazują, że Polacy nastawiają się, że ceny jeszcze długo nie spadną. Najbardziej szokuje nas cena cukru — jest teraz droższy o ponad 80 proc.
Ceny jedzenia szybują w górę, a większość z nas nie spodziewa się szybkiej poprawy sytuacji. Tak przynajmniej wynika z przedstawionych przez GUS danych i wyników badania przeprowadzonego na zlecenie Business Insider Polska.
Inflacja nadal jest wysoka. Notujemy rekordowe ceny cukru
Jak podał Główny Urząd Statystyczny, inflacja wciąż jest wysoka. Choć w minionym miesiącu wzrosła zaledwie o 0,1 proc. w stosunku do listopada, spojrzenie na dane z roku ubiegłego studzi optymizm:
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w grudniu 2022 r. w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku wzrosły o 16,6 proc. [...]. Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w 2022 r. w stosunku do roku poprzedniego wyniósł 14,4 proc. - czytamy na stronie instytucji.
Skutki takiego stanu rzeczy wielu z nas obserwuje podczas zakupów. Ceny jedzenia są znacznie wyższe niż rok temu i szczególnie wyraźnie widać to na przykładzie cukru. Zgodnie z informacjami podanymi przez portal Money, podrożał on aż o 87,4 procent r/r. W porównaniu z nim mleko czy tłuszcze roślinne można, by uznać za dość tanie — tu obserwowany wzrost wyniósł „tylko” 37,2 proc. i o 36,4 proc.
Jak inflacja wpływa na Polaków? Mało kto spodziewa się spadku cen.
Choć dane dotyczące inflacji w ostatnich dwóch miesiącach były nieco niższe niż we wcześniejszej części 2022 roku, na razie nie powinniśmy spodziewać się spadku cen jedzenia. Polacy zdają się tego świadomi i prezentują znikomy optymizm w tym zakresie.
Z przeprowadzonego przez UCE Research badania wynika, że ponad 60 procent z nas nastawia się na dalszą drożyznę. 36,6 proc. badanych jest też zdania, że dawne, niskie ceny już nigdy nie wrócą.
W zleconym przez Business Insider Polska sondażu 2,5 proc. ankietowanych wskazało co prawda, że za zakupy płacą teraz mniej niż kilka tygodni temu, lecz badacze wskazują, że najprawdopodobniej wynika to z braku umiejętności oceny sytuacji i rzadkich wizyt w sklepach.
W trudnych czasach szczególnie cenne będzie gotowanie w duchu zero waste. Na naszej stronie znajdziecie praktyczne wskazówki, które pomogą wam przygotować m.in. pasztet z warzyw po rosole czy bulion z obierek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Mega wyżerka dla całej rodziny. Wystarczy kilka produktów z lodówki. Znajdziesz je w każdej kuchni
-
Podczas postu nie musisz rezygnować ze schabowego. Mięso zastąpisz niedrogim warzywem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Money / stat.gov / Business Insider Polska