Smakosze.pl Przepisy Hitowa jajecznica od Jakuba Kuronia. Sekret tkwi w dodatkach
Fot. Shutterstock/I.K. Media

Hitowa jajecznica od Jakuba Kuronia. Sekret tkwi w dodatkach

6 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jajecznica to klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Na uwagę zasługuje przepis Jakuba Kuronia, który to tradycyjne, śniadaniowe danie przygotowuje z nieco nietypowym dodatkiem. Wypróbuj jego przepis na jajecznicę po góralsku, a z całą pewnością już nigdy nie pomyślisz, aby zrobić ją inaczej.

Jajecznica po góralsku, czyli tradycja w nowym wydaniu

Boczek, cebula, pieczarki czy pomidory są dodatkami, które zazwyczaj trafiają do jajecznicy. Na stronie internetowej z przepisami Jakuba Kuronia znaleźliśmy przepis na tę śniadaniową klasykę w zupełnie innej wersji. Kucharz w wyborze dodatków poszedł o krok dalej i jak na jajecznice po góralsku przystało – dodał do niej oscypka.

Składnik może dziwić, ale dzięki niemu danie nabiera ciekawej konsystencji, a przede wszystkim smaku. Wędzony ser oddaje jajecznicy swój aromat oraz słony posmak, dlatego smakuje wybornie. O tym, jak przygotować danie , dowiesz się, zapoznając się z przepisem Kuronia, znajdującym się poniżej.

oscypek.jpg
Fot. Canva/marcinmarszal
Dodaję do ziemniaków i wstawiam do piekarnika. Po 30 minutach mam na stole najlepszy obiad

Jajecznica z oscypkiem – jakie składniki będą ci potrzebne?

Kuroń jajecznicę z oscypkiem przygotowuje nie tylko z jajek i podhalańskiego sera, ale też z kilku innych dodatków. Kucharz do smażenia wykorzystuje słoninę, która podobnie jak ser, wzbogaci smak dania. Niezbędne okaże się także pieczywo, mleko oraz przyprawy. Składniki w odpowiednich proporcjach umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 100 g oscypka
  • 100 g słoniny
  • 125 ml mleka
  • 150 g bułki lub chleba razowego
  • natka pietruszki
  • sól
jajka.jpg
Fot. kimlangos

Przepis na jajecznicę góralską według Jakuba Kuronia

Przygotowanie jajecznicy rozpocznij od pokrojenia słoniny. Przełóż ją na patelnię i podsmaż, do momentu aż się zarumieni na złoty kolor. Dodaj do niej pokrojone w kostkę pieczywo i również podsmaż.

Do miski wbij jajka. Oscypka zetrzyj na tarce i przesyp do miski. Wlej mleko i wymieszaj składniki. Mieszaninę przelej na patelnię z podsmażonymi składnikami. Jajecznicę smaż na średnim ogniu, delikatnie mieszając.

Jajecznica będzie gotowa dopiero wtedy, kiedy jajka się zetną i całość nabierze puszystą konsystencję. Przed podaniem oprósz jajecznicę startym oscypkiem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wtedy będzie smakowała doskonale.

Sprawdź także, dlaczego Robert Makłowicz prosi o pomoc oraz dowiedz się, jak nie podawać pieczarek .

jaje cznica.jpg
Fot. Canva/Mizina

Źródło: kuron.com.pl

Makłowicz apeluje o pomoc. „To jest działalność przestępcza”
Zrobiłem na obiad krokiety z przepisu koleżanki. Farsz zaskoczył całą rodzinę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy