Hitowa jajecznica od Jakuba Kuronia. Sekret tkwi w dodatkach
Jajecznica to klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Na uwagę zasługuje przepis Jakuba Kuronia, który to tradycyjne, śniadaniowe danie przygotowuje z nieco nietypowym dodatkiem. Wypróbuj jego przepis na jajecznicę po góralsku, a z całą pewnością już nigdy nie pomyślisz, aby zrobić ją inaczej.
Jajecznica po góralsku, czyli tradycja w nowym wydaniu
Boczek, cebula, pieczarki czy pomidory są dodatkami, które zazwyczaj trafiają do jajecznicy. Na stronie internetowej z przepisami Jakuba Kuronia znaleźliśmy przepis na tę śniadaniową klasykę w zupełnie innej wersji. Kucharz w wyborze dodatków poszedł o krok dalej i jak na jajecznice po góralsku przystało – dodał do niej oscypka.
Składnik może dziwić, ale dzięki niemu danie nabiera ciekawej konsystencji, a przede wszystkim smaku. Wędzony ser oddaje jajecznicy swój aromat oraz słony posmak, dlatego smakuje wybornie. O tym, jak przygotować danie , dowiesz się, zapoznając się z przepisem Kuronia, znajdującym się poniżej.
![oscypek.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/oscypek_923421262e.jpg)
Jajecznica z oscypkiem – jakie składniki będą ci potrzebne?
Kuroń jajecznicę z oscypkiem przygotowuje nie tylko z jajek i podhalańskiego sera, ale też z kilku innych dodatków. Kucharz do smażenia wykorzystuje słoninę, która podobnie jak ser, wzbogaci smak dania. Niezbędne okaże się także pieczywo, mleko oraz przyprawy. Składniki w odpowiednich proporcjach umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 10 jajek
- 100 g oscypka
- 100 g słoniny
- 125 ml mleka
- 150 g bułki lub chleba razowego
- natka pietruszki
- sól
![jajka.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/jajka_2b90b4f0e5.jpg)
Przepis na jajecznicę góralską według Jakuba Kuronia
Przygotowanie jajecznicy rozpocznij od pokrojenia słoniny. Przełóż ją na patelnię i podsmaż, do momentu aż się zarumieni na złoty kolor. Dodaj do niej pokrojone w kostkę pieczywo i również podsmaż.
Do miski wbij jajka. Oscypka zetrzyj na tarce i przesyp do miski. Wlej mleko i wymieszaj składniki. Mieszaninę przelej na patelnię z podsmażonymi składnikami. Jajecznicę smaż na średnim ogniu, delikatnie mieszając.
Jajecznica będzie gotowa dopiero wtedy, kiedy jajka się zetną i całość nabierze puszystą konsystencję. Przed podaniem oprósz jajecznicę startym oscypkiem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wtedy będzie smakowała doskonale.
Sprawdź także, dlaczego Robert Makłowicz prosi o pomoc oraz dowiedz się, jak nie podawać pieczarek .
![jaje cznica.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/jaje_cznica_b010b92daa.jpg)
Źródło: kuron.com.pl