Zrobiłem na obiad krokiety z przepisu koleżanki. Farsz zaskoczył całą rodzinę
Krokiety to proste, pełne w smaku danie. Pozwalają zmienić przeciętne składniki w niezwykły obiad. Zwłaszcza w tym wydaniu są sycące, aromatyczne i pyszne. Przepis na te krokiety mam od koleżanki. To nie jest danie z kapustą, grzybami, czy mięsem. Wyśmienity farsz zaskoczył całą, moją rodzinę.
Krokiety z kurczakiem i pieczarkami
Podobnie jak zapiekanki, także i krokiety wyglądają często na coś z niczego. Proste składniki farszu zawinięte w sprężysty naleśnik i usmażone to doskonały sposób na obiad – zarówno mięsny, jak i wegetariański. W tym przepisie przygotowujemy je z kurczakiem i pieczarkami.
Pieczarki, najczęściej goszczący na naszych stołach rodzaj grzybów, nie mają tyle smaku charakterystycznego dla tego królestwa co leśne odmiany. Jednak jeśli dobrze je przygotować, dodają białemu mięsu dużo umami znajdującego się w grzybowym aromacie. Całości w tych krokietach dopełnia ser, który spaja farsz, a jedzenie czyni niezwykle przyjemnym doznaniem nie tylko w smakowym wymiarze, lecz także pod względem faktury.
Dodaj do ziemniaków oprócz soli. Już nigdy nie ugotujesz warzyw inaczejProste krokiety
Krokiety to danie zasmażane w naleśnikach. Można użyć dowolnego przepisu na nie, który mamy wypróbowany. Podajemy jednak nasz przepis na naleśniki, które po usmażeniu będą dostatecznie miękkie i sprężyste, by stać się podstawą złocistego dania.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 120 g pieczarek
- 100 g szynki w plastrach
- 1 cebula
- 100 g startej mozzarelli
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 20 ml oleju
- Bułka tarta i jajko do panierowania
- Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia
Krokiety z kurczakiem
W misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy mleko i olej, a także ok. 120 ml wody. Łączymy składniki w jednolity płyn. Przesiewamy do niego mąkę i mieszamy, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Odstawiamy ją na kilka minut.
Naleśniki smażymy na możliwie cienkiej warstewce masła klarowanego. Po usmażeniu pierwszego warto spróbować, czy są one dostatecznie słone. Jeśli ciasto będzie miało niewłaściwą konsystencję, zagęszczamy je mąką lub rozrzedzamy wodą albo mlekiem.
Farsz do krokietów z pieczarek i kurczaka
Pierś kurczaka i cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki myjemy (bez zanurzania w wodzie) i kroimy w plasterki. Składniki smażymy na patelni – wszystkie osobno. Pieczarki wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i zmniejszamy go dopiero, kiedy wygotuje się z nich woda. Następnie smażymy do miękkości.
Cebulę smażymy do zeszklenia, a kurczaka, aż będzie rumiany, ale niezbyt spieczony. Szynkę pokrojoną w kostkę podsmażamy tylko lekko. Ser ścieramy na tarce o grubych okach.
Składniki farszu mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy po łyżce farszu i zawijamy ciasno, uważając, by nie przerwać placków. Obtaczamy tuż przed obiadem w rozbitym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złocisto na rozgrzanym maśle klarowanym.
Wypróbuj też przepisy na zupę warmińską i zapiekane naleśniki na słodko.