Weź cebulę i wrzuć do gara z wodą. To danie wymyślił chyba jakiś geniusz
Często zastanawiamy się co zrobić na obiad lub kolację. Mimo że Internet i książki kucharskie są pełne przepisów, to czasami każdy ma pustkę w głowie. Dlatego przychodzimy dzisiaj z nowatorskim przepisem na połączenie mięsa mielonego i cebuli. Koniecznie musisz to wypróbować w domu.
Połączenie mięsa mielonego i cebuli
Mięso mielone jest głównym składnikiem wielu dań. Przede wszystkim możemy z niego zrobić wszystkim dobrze znane Spaghetti, które jest nie tylko bardzo popularne we Włoszech, ale i w Polsce. Dodatkowo u nas w kraju bardzo często się robi wszelkiego rodzaju pulpety czy klopsiki, które zdobyły sympatię wielu Polaków.
Cebula jako dodatek jest wykorzystywana w wielu potrawach. Można też np. zrobić syrop z cebuli na przeziębienie. Co jednak wyjdzie z połączenia tego warzywa z mięsem mielonym? Przekonajcie się sami.
Już wiadomo, czy można jeść kiełkujący czosnek. Wiele osób się zdziwiMięso mielone w cebuli
Mięso mielone schowane w warstwach cebuli? To może się udać. Do przygotowania takiej potrawy będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 5-6 cebul
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- czerstwy chleb
- 1 szklanka wody mineralnej
- pół opakowania proszku do pieczenia
- pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki oleju
Dalsza część tekstu pod filmem.
Danie z mięsa mielonego i cebuli
Przygotowanie potrawy charakteryzującej się połączeniem mięsa mielonego i cebuli.
W pierwszej kolejności zagotowujemy wodę w płytkim garnku lub najlepiej w głębokiej patelni. Kiedy zacznie wrzeć, umieszczamy w niej nasze nieobrane ze skórki cebule. Całość przykrywamy.
W międzyczasie do miski przekładamy mięso mielone, jedną starta cebulę o raz ulubione przyprawy. Może to być np. papryka suszona, pieprz oraz kminek. Wszystko doprawiamy solą, a także wsypujemy 5 g proszku do pieczenia. Uzupełniamy składniki małą ilością czerstwego chleba. Do tego zalewamy wszystko 100 ml wody i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 15 minut.
Kiedy cebule będą miękkie, wyciągamy je z wody i obieramy ze skórki. Następnie każdą cebulę dzielimy na cienkie warstwy.
Wyjmujemy mięso z lodówki i formujemy z niego małe kuleczki, po czym zawijamy je w warstwy cebuli.
Bierzemy się za sos. Do małej miski przekładamy łyżkę koncentratu pomidorowego, 100 ml oliwy z oliwek, sól, a także 200 ml gorącej wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowanym sosem zalewamy nasze cebule z mięsem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż cebula uzyska złoty kolor.
Sprawdź przepis na pyszne kotlety. Zobacz, jak zrobić naleśniki zapiekane z sosem.