Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź cebulę i wrzuć do gara z wodą. To danie wymyślił chyba jakiś geniusz
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 05.02.2025 19:04

Weź cebulę i wrzuć do gara z wodą. To danie wymyślił chyba jakiś geniusz

Cebule w garnku z wodą
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2

Często zastanawiamy się co zrobić na obiad lub kolację. Mimo że Internet i książki kucharskie są pełne przepisów, to czasami każdy ma pustkę w głowie. Dlatego przychodzimy dzisiaj z nowatorskim przepisem na połączenie mięsa mielonego i cebuli. Koniecznie musisz to wypróbować w domu. 

Połączenie mięsa mielonego i cebuli

Mięso mielone jest głównym składnikiem wielu dań. Przede wszystkim możemy z niego zrobić wszystkim dobrze znane Spaghetti, które jest nie tylko bardzo popularne we Włoszech, ale i w Polsce. Dodatkowo u nas w kraju bardzo często się robi wszelkiego rodzaju pulpety czy klopsiki, które zdobyły sympatię wielu Polaków.

Mięso mielone umieszczone na desce
Fot. Canva/HandmadePictures

Cebula jako dodatek jest wykorzystywana w wielu potrawach. Można też np. zrobić syrop z cebuli na przeziębienie. Co jednak wyjdzie z połączenia tego warzywa z mięsem mielonym? Przekonajcie się sami

Nieobrane cebule
Fot. Canva/_Alicja_
Już wiadomo, czy można jeść kiełkujący czosnek. Wiele osób się zdziwi

Mięso mielone w cebuli

Mięso mielone schowane w warstwach cebuli? To może się udać. Do przygotowania takiej potrawy będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 5-6 cebul
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • czerstwy chleb
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • pół opakowania proszku do pieczenia 
  • pietruszka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki oleju

Dalsza część tekstu pod filmem

Danie z mięsa mielonego i cebuli

Przygotowanie potrawy charakteryzującej się połączeniem mięsa mielonego i cebuli.

W pierwszej kolejności zagotowujemy wodę w płytkim garnku lub najlepiej w głębokiej patelni. Kiedy zacznie wrzeć, umieszczamy w niej nasze nieobrane ze skórki cebule. Całość przykrywamy.

W międzyczasie do miski przekładamy mięso mielone, jedną starta cebulę o raz ulubione przyprawy. Może to być np. papryka suszona, pieprz oraz kminek. Wszystko doprawiamy solą, a także wsypujemy 5 g proszku do pieczenia. Uzupełniamy składniki małą ilością czerstwego chleba. Do tego zalewamy wszystko 100 ml wody i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 15 minut

Kiedy cebule będą miękkie, wyciągamy je z wody i obieramy ze skórki. Następnie każdą cebulę dzielimy na cienkie warstwy. 

Wyjmujemy mięso z lodówki i formujemy z niego małe kuleczki, po czym zawijamy je w warstwy cebuli. 

Bierzemy się za sos. Do małej miski przekładamy łyżkę koncentratu pomidorowego, 100 ml oliwy z oliwek, sól, a także 200 ml gorącej wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowanym sosem zalewamy nasze cebule z mięsem

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż cebula uzyska złoty kolor

Pieczona cebula z mięsem
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2

Sprawdź przepis na pyszne kotlety. Zobacz, jak zrobić naleśniki zapiekane z sosem.