Dodaję do ziemniaków i wstawiam do piekarnika. Po 30 minutach mam na stole najlepszy obiad
Dobra zapiekanka nigdy nie jest zła. Zwłaszcza taka z ziemniakami i aromatycznymi dodatkami. Jak zwykle – niezwykle prosty przepis, a w efekcie – wielka uczta. Łatwiej i szybciej się nie da.
Zapiekanka z ziemniakami
W niektórych domach zapiekanki kojarzone są głównie z porządkami w lodówce. Rzeczywiście, wysoka temperatura i wilgotne środowisko zdecydowanie pomagają przywrócić świeżość artykułom spożywczym, o których zdarzyło się zapomnieć. Jednak zapiekanka to coś znacznie więcej.
Ten przepis pokazuje to dobitnie. To nie danie typu wszystko-w-jednym, ale po prostu ziemniaki upieczone z wkładką mięsną i sosem. Do zrównoważonego posiłku brakuje oczywiście warzywa. Jednak dzięki temu przepisowi mamy bezmięsne, sycące danie o niezwykłym aromacie.
Polacy kupowali na potęgę, teraz muszą zwracać. Używanie tego sprzętu grozi pożarem w kuchniZapiekanka z kiełbasą
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Wersja autorki przyprawiona jest inaczej niż nasza, możemy też eksperymentować z mięsem, które dodajemy do kompozycji.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g boczku
- 200 g kiełbasy lub mięsa
- 1 cebula
- 100 g startej mozzarelli
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki kremówki
- Sól, pieprz, suszony czosnek, tymianek
Szybka zapiekanka na obiad
Jest kilka szkół uczących tego, w jakiej postaci dodawać ziemniaki do zapiekanki. Dobrym sposobem jest podgotować je w mundurkach, a następnie pokroić w plastry. Można też ugotować już obrane, a jeśli chcemy przyspieszyć proces – gotujmy je w plastrach. Jeśli do wody dodamy jeszcze łyżkę sody oczyszczonej, ziemniaki po upieczeniu będą bardziej zwarte.
Nie ma też przeszkód, by tę zapiekankę piec z surowymi ziemniakami. Pamiętajmy jednak, że wydłuży to czas obróbki. Lepiej więc zmiękczyć kartofle w wodzie przed wstawieniem do piekarnika.
Obiad z zapieczonych ziemniaków
Ziemniaki szorujemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-10 minut. Następnie studzimy i kroimy w plastry.
Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy boczek na zimną patelnię i włączamy palnik. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy kiełbasę, a następnie cebulę. Smażymy, aż kawałki mięsne będą rumiane, a cebula szklista.
Naczynie żaroodporne wysmarowujemy cienką warstwą oleju. Układamy warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawami, połową mięsa, a potem startą mozzarellą. Całość przykrywamy drugą warstwą ziemniaków i powtarzamy czynność.
W misce rozbijamy jajka ze śmietanką, solą i pieprzem. Kiedy wyczerpiemy składniki, zapiekankę polewamy sosem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na pączki bez smażenia i zapiekane naleśniki na słodko.