Hitowa karnawałowa sałatka z ogórków konserwowych
Ogórki konserwowe są smacznym i wyjątkowo zdrowym warzywem. Sięgnijcie po nie, by przyrządzić bogatą w smaki i tekstury sałatkę z dodatkiem jajek, pora i kukurydzy. Zajmie wam to chwilę, a efekt zachwyci każdego, kto dania spróbuje.
Proponowaliśmy wam już pyszną kompozycję pora i kapusty oraz surówkę z ogórków na słodko . Tym razem zdradzamy wam pyszny przepis na szybką i smaczną sałatkę z delikatnym sosem na bazie jogurtu i majonezu. Połączenie wyrazistego smaku ogórków konserwowych i pora ze słodyczą kukurydzy i delikatnością ugotowanych jajek skradnie wasze serca.
Przepis na karnawałową sałatkę z ogórkami konserwowymi
Składniki:
-
4 ogórki konserwowe
-
4 jaja
-
1 mała puszka kukurydzy
-
1 średni por
-
2 łyżki domowego majonezu
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Kroimy je w drobną kostkę. Pora opłukujemy i kroimy na półplasterki.
Rozdrobnione warzywa przelewamy wrzątkiem na sitku. Pory starannie odsączamy i przekładamy do miski.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy i dodajemy ją do pora. Następnie wrzucamy pokrojone jajka i posiekane ogórki konserwowe. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym.
Doprawiamy go solą i pieprzem. Mieszamy go ze składnikami sałatki. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy z chlebem.
Źródło zdjęcia: canva/Eleonor2439
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mirabelkowy