Hitowa sałatka z jajek i ogórków kiszonych. Mocna konkurencja dla słynnej jarzynowej
Dziś chcielibyśmy namówić was do zrobienia hitowej sałatki z jajek i ogórków kiszonych. Jest prosta do przygotowania, bardzo smaczna i można się nią naprawdę najeść. Taką sałatkę możesz zjeść na drugie śniadanie, kolację lub zabrać ją do pracy.
Sałatki dzielą się na lekkie i pożywne. Te drugie są sycące dzięki dodatkowi wędliny, mięsa, ryby czy jajka. Każdy z tych produktów stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. A białko, jak wiadomo, jest ważnym składnikiem naszej diety.
Jajka gotowane na twardo są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Na ich bazie można zrobić pastę, farsz czy sałatkę. Oprócz porcji białka i mnóstwa innych, cennych składników do potrawy wprowadzają też niepowtarzany smak i kremową konsystencję.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na hitową sałatkę z jajek i ogórków kiszonych
Składniki:
-
6 jajek
-
3 ogórki kiszone
-
1 puszka kukurydzy
-
1 mała cebula
-
3 łyżki majonezu
-
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki z jajek i kiszonych ogórków
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek, pokrój nożem lub przy pomocy specjalnego urządzenia w kostkę.
Ogórki kiszone, jeśli mają grubą skórkę możesz obrać. Pokrój je w niedużą kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Cebulkę obierz, posiekaj.
Do jajek dodaj ogórki kiszone , kukurydze i cebulę. Wymieszaj, dodaj majonez (wcześniej możesz go rozcieńczyć 2 łyżeczkami letniej wody), połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/Zakharova_Natalia
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary