Fantastyczne ogórki po królewsku z miodową zalewą
Ogórki można przygotowywać na najróżniejsze sposoby - tym razem prezentujemy je po królewsku, w zalewie miodowej. Słodkie i chrupiące warzywo świetnie pasuje do mięs, czy jako dodatek do kanapek. Żaden smakosz nie będzie zawiedziony, próbując takiego rarytasu.
Choć najczęściej spożywamy ogórki kiszone lub po prostu surowe, warto eksperymentować z metodami na ich marynowanie lub kiszenie. Dzięki temu można wyciągnąć z nich jeszcze więcej ciekawych aromatów i smaków.
Ogórki po królewsku mają słodko-kwaśny smak - mieszanka miodu oraz octu sprawia, że mało kto jest w stanie się im oprzeć. Co więcej, sporządzenie ich trwa zaledwie kilka chwil, ponieważ najwięcej pracy wykonuje za nas samo marynowanie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ogórki po królewsku
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
2 szklanki wody
1 szklanka octu spirytusowego 10%
2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2,5 kg ogórków gruntowych
2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
5 dużych baldachów kopru
5 ząbków czosnku
2,5 łyżeczki gorczycy białej
Zacznij od dokładnego umycia ogórków pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w plasterki, tak jak na mizerię. Posól je, zamieszaj i odstaw na dwie godziny, aby puściły sok.
Do garnka wlej wodę, ocet oraz wsyp cukier. Zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw zalewę do wystudzenia - gdy będzie chłodna, wlej do niej miód i zamieszaj. Na dno słoików połóż po 1 baldachimie kopru, jednym, ząbku czosnku oraz pół łyżeczki gorczycy.
Włóż do nich plastry ogórka odsączone z wody i ciasno je upchaj. Zalej słoiki zalewą, ciasno zakręć i pasteryzuj przez 5 minut. Po tygodniu są gotowe do jedzenia. Smacznego.
Źróło: canva/DebbiSmirnoff, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje.pl