Smakosze.pl
Ogórki w zalewie

canva/ La_vanda, Getty Images

Fantastyczne ogórki po królewsku z miodową zalewą

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ogórki można przygotowywać na najróżniejsze sposoby - tym razem prezentujemy je po królewsku, w zalewie miodowej. Słodkie i chrupiące warzywo świetnie pasuje do mięs, czy jako dodatek do kanapek. Żaden smakosz nie będzie zawiedziony, próbując takiego rarytasu.

Choć najczęściej spożywamy ogórki kiszone lub po prostu surowe, warto eksperymentować z metodami na ich marynowanie lub kiszenie. Dzięki temu można wyciągnąć z nich jeszcze więcej ciekawych aromatów i smaków.

Ogórki po królewsku mają słodko-kwaśny smak - mieszanka miodu oraz octu sprawia, że mało kto jest w stanie się im oprzeć. Co więcej, sporządzenie ich trwa zaledwie kilka chwil, ponieważ najwięcej pracy wykonuje za nas samo marynowanie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ogórki po królewsku

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%

  • 2 szklanki cukru

  • 2 łyżki miodu

  • 2,5 kg ogórków gruntowych

  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej

  • 5 dużych baldachów kopru

  • 5 ząbków czosnku

  • 2,5 łyżeczki gorczycy białej

Zacznij od dokładnego umycia ogórków pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w plasterki, tak jak na mizerię. Posól je, zamieszaj i odstaw na dwie godziny, aby puściły sok.

Pierogi z mięsem z rosołu

Niezawodny przepis Kuronia na pierogi z mięsem rosołowym

CZYTAJ DALEJ

Do garnka wlej wodę, ocet oraz wsyp cukier. Zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw zalewę do wystudzenia - gdy będzie chłodna, wlej do niej miód i zamieszaj. Na dno słoików połóż po 1 baldachimie kopru, jednym, ząbku czosnku oraz pół łyżeczki gorczycy.

Włóż do nich plastry ogórka odsączone z wody i ciasno je upchaj. Zalej słoiki zalewą, ciasno zakręć i pasteryzuj przez 5 minut. Po tygodniu są gotowe do jedzenia. Smacznego.

Ogórki w zalewie

Źróło: canva/DebbiSmirnoff, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa

Przepisy

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >