Hitowa surówka z pora. Składnik niespodzianka zaskoczy każdego
Surówka z pora jest nieocenionym dodatkiem, szczególnie kiedy podaje się ją z daniami mięsnymi o intensywnym smaku. Por charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem, przez co doskonale wzmacnia doznania innych składników. Niespodziewanym składnikiem w poniższym przepisie są śliwki, które swoją słodyczą równoważą ostrość warzywa.
Surówka z pora często gości na naszych stołach, w końcu jest banalnie prosta w przygotowaniu, a także świetnie komponuje się z wieloma daniami. Jeśli znudziła ci się jej klasyczna wersja, mamy doskonałe urozmaicenie codziennej diety.
Słodycz śliwek oraz ich miękka faktura, wraz z chrupiącym i delikatnie cebulowym porem to smaczna kombinacja, o której przez dłuższy czas ciężko zapomnieć. Z pewnością podając poniższą surówkę do stołu, wszyscy domownicy będą prosić cię o przynajmniej dwie dokładki.
Przepis na surówkę z pora ze śliwkami
Składniki:
-
2 pory
-
12 śliwek
-
4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
-
garść świeżej bazylii
-
1 jabłko
-
sól
-
pieprz
-
1 łyżeczka soku z cytryny
Zacznij od obrania pora z wierzchniej warstwy i umycia go pod bieżącą wodą . W taki sposób można oczyścić warzywa z ewentualnego brudu i resztek ziemi. Następnie posiekaj go na pół plasterki. Przełóż go do miski i zalej na 5 minut wrzątkiem, co złagodzi jego niekiedy zbyt intensywny smak oraz aromat.
Śliwki umyj, przetnij na pół i wyciągnij pestki. Pokrój je w niewielką kostkę i wrzuć do czystej większej miski. Cytrynę przed wyciśnięciem kilkakrotnie zroluj na desce do krojenia - łatwiej jest ją wtedy wyciskać. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Pora odcedź z wody i dodaj do śliwek. Do miski wrzuć starte jabłka, wlej sok z cytryny, dopraw składniki solą, pieprzem i świeżo siekaną umytą bazylią. Całość zalej jogurtem, wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj schłodzone. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/MariaBrzostowska, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sernik ze śliwkami od Ewy Wachowicz. Ciasto rozpływa się w ustach
-
Obłędnie pyszne racuchy z kiełbasą i papryką - klasyka w wytrawnym wydaniu
Źródło: stylzycia.radiozet.pl Zapraszamy na nasz Instagram