Smakosze.pl Przepisy Hitowa surówka z pora. Składnik niespodzianka zaskoczy każdego
canva/wjarek, Getty Images

Hitowa surówka z pora. Składnik niespodzianka zaskoczy każdego

22 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z pora jest nieocenionym dodatkiem, szczególnie kiedy podaje się ją z daniami mięsnymi o intensywnym smaku. Por charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem, przez co doskonale wzmacnia doznania innych składników. Niespodziewanym składnikiem w poniższym przepisie są śliwki, które swoją słodyczą równoważą ostrość warzywa.

Surówka z pora często gości na naszych stołach, w końcu jest banalnie prosta w przygotowaniu, a także świetnie komponuje się z wieloma daniami. Jeśli znudziła ci się jej klasyczna wersja, mamy doskonałe urozmaicenie codziennej diety.

Słodycz śliwek oraz ich miękka faktura, wraz z chrupiącym i delikatnie cebulowym porem to smaczna kombinacja, o której przez dłuższy czas ciężko zapomnieć. Z pewnością podając poniższą surówkę do stołu, wszyscy domownicy będą prosić cię o przynajmniej dwie dokładki.

Przepis na surówkę z pora ze śliwkami

Składniki:

  • 2 pory

  • 12 śliwek

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego

  • garść świeżej bazylii

  • 1 jabłko

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Zacznij od obrania pora z wierzchniej warstwy i umycia go pod bieżącą wodą . W taki sposób można oczyścić warzywa z ewentualnego brudu i resztek ziemi. Następnie posiekaj go na pół plasterki. Przełóż go do miski i zalej na 5 minut wrzątkiem, co złagodzi jego niekiedy zbyt intensywny smak oraz aromat.

Śliwki umyj, przetnij na pół i wyciągnij pestki. Pokrój je w niewielką kostkę i wrzuć do czystej większej miski. Cytrynę przed wyciśnięciem kilkakrotnie zroluj na desce do krojenia - łatwiej jest ją wtedy wyciskać. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Pora odcedź z wody i dodaj do śliwek. Do miski wrzuć starte jabłka, wlej sok z cytryny, dopraw składniki solą, pieprzem i świeżo siekaną umytą bazylią. Całość zalej jogurtem, wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj schłodzone. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty.

Por

Źródło zdjęcia: canva/MariaBrzostowska, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy