Smakosze.pl
Wytrawne racuchy są równie pyszne co słodkie

canva/Yana Gayvoronskaya

Obłędnie pyszne racuchy z kiełbasą i papryką - klasyka w wytrawnym wydaniu

24 Listopada 2021

(Ostatnia zmiana: 3 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Racuchy są ulubionym przysmakiem wielu z nas. Rzadko jednak podajemy je na słono, rezygnując z klasycznego dodatku jabłka. A szkoda, bo gdy wybierzemy inne dodatki, placki wyjdą równie smaczne. Spróbujcie przyrządzić je z papryką i pieczarkami i dodajcie trochę ulubionej kiełbaski, a być może nie wrócicie do słodkiej wersji.

Receptury na racuchy bywają różne. Większość jednak zakłada, że placki podajemy na słodko np. z czekoladą czy brzoskwiniami. A co, gdyby zmienić sposób patrzenia na ten smakołyk i do ciasta dodać składniki, które na pierwszy rzut oka bardziej pasują do jajecznicy? Okazuje się, że pomysł ten wcale nie jest taki zły.

Omlet na słodko bez jaj i mleka

Śniadaniowy omlet bez jajek i mleka

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczne wytrawne racuchy

Składniki:

  • 2 jajka

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 szklanki mleka

  • 50 g świeżych drożdży

  • płaska łyżka cukru

  • 250 g pieczarek

  • średnia czerwona papryka

  • mała cebula

  • kiełbasa

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Stopniowo dodajemy mąkę, w takiej ilości, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki i paprykę kroimy w kosteczkę. Kiełbasę, jeśli je używamy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i podsmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę, pieczarki i paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Po usmażeniu nadzienie odsączamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Możemy też przenieść je do wyłożonej ręcznikiem papierowym miseczki. Pozostawiamy do wystygnięcia. Do wyrośniętego drożdżowego rozczynu dodajemy resztę mąki oraz dwa żółtka.

Ciasto zagniatamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Z dwóch białek ubijamy pianę, dodając do nich szczyptę soli. Pianę przenosimy delikatnie do ciasta, ostrożnie mieszamy i dodajemy wystudzony farsz.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wykładamy ciasto, formując placki. Smażymy je na złoto z obu stron. Układamy je na ręczniku papierowym, aby usunąć warstwę tłuszczu z zewnątrz. Podajemy ze śmietaną lub surówką. Smacznego.

Racuchy na słodko

Racuchy zwykle podajemy na słodko, ale z wytrawnymi dodatkami też są smaczne

Źródło zdjęcia: canva/antares71

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >