Smakosze.pl
Rozbijanie mięsa na kotlety wcale nie jest takie proste

canva/Dariusz Banaszuk

Czym ubijać kotlety schabowe, gdy nie mamy tłuczka?

24 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Macie ochotę na schabowe, ale w kuchni nie ma tłuczka? Nadal możecie przygotować delikatne i smaczne kotlety. Wystarczy, że skorzystacie z prostych patentów, pozwalających przygotować mięso z użyciem narzędzi, które znajdziecie w domu. Sprawdźcie, jak sobie pomóc i przygotować obiad, o jakim marzycie.

Smakosze wiedzą, że kotlety najlepiej jest rozbijać metalowym kratkowanym tłuczkiem. Tylko ta metoda pozwoli nadać mięsu odpowiednią strukturę. Czy jednak z powodu braku narzędzia powinniśmy rezygnować z przyrządzenia schabowego? Niekoniecznie. Bez odpowiedniego sprzętu też sobie poradzimy.

Wytrawne racuchy

Obłędnie pyszne racuchy z kiełbasą i papryką - klasyka w wytrawnym wydaniu

CZYTAJ DALEJ

Jak rozbić kotlety bez użycia tłuczka?

Sposobów na wybrnięcie z tej sytuacji jest kilka. Jednym z nich jest użycie deski do krojenia. Zamiast układać na niej kotlety, tym razem uderzamy nią w mięso, formując kotleta. Metoda ta nie jest zbyt praktyczna i wymaga użycia torebki foliowej, aby nie zabrudzić deski czy blatu.

Warto w tym miejscu przypomnieć, że do obróbki mięsa powinniśmy wykorzystywać inną niż do innych produktów deskę. O tym, dlaczego używanie tej samej deski do krojenia wszystkich produktów jest niebezpieczne, pisaliśmy w tym artykule.

W rozbiciu kotletów pomocna będzie też twarda butelka np. wypełniona wodą mineralną. Uderzanie nią w mięso może nie być wygodne — i powinniśmy to robić dość ostrożnie, by nie pękła — ale powinno przynieść spodziewany efekt.

Nieco bezpieczniejszym wariantem tej metody jest zastosowanie szklanej butelki po winie. Postępowanie będzie podobne i również warto zachować czujność, by nie uderzać zbyt mocno. W słabo zaopatrzonej kuchni butelka sprawdzi się też jako wałek do ciasta.

Wałek — jeżeli oczywiście mamy go w kuchni — też może zadziałać. Tym razem plastry mięsa również trzeba zawinąć w foliowy woreczek. Tak przygotowane natomiast układamy na desce i uderzamy w nie wałkiem, aż uzyskamy pożądany kształt. Mało wygodne, ale dość skuteczne rozwiązanie.

Tłuczenie mięsa

Metalowy tłuczek z kratką jest najlepszym narzędziem do rozbijania kotletów

Źródło zdjęcia: canva/Sveta

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >