Hitowe ciasto bez pieczenia czyli Aksamitka. Wychodzi tak, że palce lizać
Nie masz pomysłu na deser, które zasmakuje twoim bliskim? Zainspiruj się i przygotuj ciasto bez pieczenia, czyli Aksamitkę. Taki deser na pewno zadowoli wszystkich, a ty będziesz musiała piec je bardzo często. Z tym przepisem zrobisz to w łatwy i szybki sposób.
Aksamitka, czyli ciasto bez pieczenia
Przepisy na ciasto bez pieczenia zyskują coraz większa popularność. Gospodynie doceniają łatwość i krótki czas przygotowania tego typu deserów. Jednym z lepszych ciast, które nie wymaga użycia piekarnika jest mało znana Aksamitka.
To ciasto na biszkoptach zachwyci nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Twoi bliscy długo nie będą mogli uwierzyć, że przygotowałaś je sama, bo Aksamitka wygląda jak ciasto z najlepszej piekarni. Czytaj dalej, a dowiesz się, jakie składniki na deser będą potrzebne oraz jak je zrobić.
Ciasto na biszkoptach z kilku z składników
Aksamitka to ciasto z mrożonymi malinami. Oprócz owoców potrzebne będą także składniki na masę śmietanową oraz galaretki. Potrzebnych produktów jest niewiele, dzięki czemu na ciasto bez pieczenia nie wydasz wiele. Sprawdź poniższą listę i przygotuj wszystkie umieszczone na niej produkty. Pamiętaj, że każdy z nich jest niezbędny, dlatego żadnego nie pomijaj. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Bombowa Kuchnia , który znajdziesz na YouTube.
Składniki:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 280 g podłużnych biszkoptów
- 300 g mrożonych malin
- 750 ml gorącej wody
- 500 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 2 opakowania śmietan-fixa
- 80 g gotowych bez
- płatki migdałowe
Przepis na ciasto bez pieczenia
Przygotowanie ciasta rozpocznij od wsypania galaretek do miski. Zalej je gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Blachę wyłóż folią spożywczą, a następnie ułóż na niej biszkopty. Gdy galaretka ostygnie, dodaj mrożone maliny i połącz składniki.
Galaretkę z owocami wyłóż na biszkopty i równomiernie rozprowadź. Na nich ułóż kolejną warstwę z biszkoptów. Do miski wlej śmietanę i wsyp cukier waniliowy oraz cukier. Za pomocą miksera ubij składniki w jednolitą masę.
Dodaj do niej serek mascarpone oraz wsyp śmietankę fix. Ponownie wymieszaj składniki, a by dokładnie się ze sobą połączyły. Wyłóż ja na biszkopty i równo rozprowadź. Bezy pokrusz i wysyp na wierzch. Ciasto udekoruj prażonymi migdałami i gotowe. Wystarczy kroić na kawałki i podawać na deser.
Źródło: YouTube/Bombowa Kuchnia