Smakosze.pl Przepisy Hitowe kotlety lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte
canva/Alexandr Baitelman , Getty Images

Hitowe kotlety lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte

22 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety po parysku są jeszcze lepszą wersją klasycznych kotletów mielonych czy schabowych. Jeśli chcesz zaprezentować coś nowego, podaj je do stołu. Domownicy będą z pewnością zachwyceni.

Kotlety po parysku nie wymagają żadnych specjalistycznych umiejętności ani sprzętów kuchennych, aby z łatwością móc je ugotować. Sam przepis jest bowiem banalnie prosty.

Każdy, kto choć raz ich spróbuje, nie będzie chciał więcej jeść innych. W środku mięso jest soczyste, a na zewnątrz panierka zachowuje delikatną chrupkość.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety po parysku

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka

  • sól i pieprz mielony

  • przyprawa do drobiu

  • mąka pszenna

  • 4 jajka

  • olej do smażenia

Zacznij od pokrojenia piersi na 4 równe filety. Oczyść je z błon, chrząstek oraz przerostów tłuszczowych. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i rozbij na kotlety równej grubości.

Dopraw je solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dalej obtocz je w mące oraz jajku rozbełtanym z dodatkiem soli, pieprzu mielonego oraz mieszanki przypraw do drobiu.

Na patelnie wlej olej i postaw ją na palnik. Smaż kotlety na średnim ogniu, aż z każdej strony uzyskasz rumianą skórkę. Podawaj z ziemniakami z wody oraz świeżo przygotowaną surówką. Smacznego.

Kotlety po parysku

Źródło: canva.com/from_my_point_of_view, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: slodkoslodka.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy