Łapię za jajka i owijam folią aluminiową. Nigdy nie widziałem piękniejszych pisanek

Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a co za tym idzie, należy powoli planować przepisy na przepyszne przekąski i dania, które zamierzamy podać podczas rodzinnego obiadu, lub przygotować, jeśli wybieramy się w gości. Równie ważne jest stworzenie magicznego i niesamowitego klimatu świątecznego, a można to zrobić między innymi za pomocą kolorowych pisanek.
Skąd się wzięła tradycja malowania jajek?
Tradycja malowania jajek wywodzi się z bardzo dawnych czasów. Praktykowano ją już w Cesarstwie Rzymski, Egipcie oraz sumeryjskiej Mezopotamii. Jeśli chodzi o najstarsze znane pisanki, to mają one swoje korzenie w Temerskiej Mezopotamii, natomiast biorąc pod uwagę ziemie polskie, to w naszym kraju pierwsze tego typu dzieła datowane są końcówkę X wieku.
Skąd wywodzi się tradycja malowania jajek? Prawdopodobnie ma to związek z pogańskim świętem Jare, podczas którego Słowianie malowali pisanki na wiosnę, a następnie wymieniali się nimi w czasie Jarych Godów.
Istnieją również teorie, że angielskie słowo “Easter”, które oczywiście odnosi się do Wielkanocy, wywodzi się od imienia pogańskiej bogini Eostre.

Najlepszy sposób na malowanie pisanek
Malowanie jajek to coroczna tradycja, w której bierze udział wiele osób. Przede wszystkim to świetna zabawa, poczucie klimatu Świąt Wielkanocnych. Dzięki temu również stół oraz wszystkie dekoracje prezentują się niesamowicie i pomagają nam w jak najlepszym przeżyciu tych Świąt. Do zrobienia takich pisanek będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- folia aluminiowa
- wata
- cienka lina
- jajka
- barwniki jadalne do ciast i ciasteczek
- woda
- olej roślinny
Jak zrobić piękne pisanki?
Przygotowanie takich pisanek jest bardzo łatwe, a efekt wizualny jest nieziemski.
W pierwszej kolejności do małych misek przekładamy różnego koloru barwniki, po czym zalewamy odrobiną wody. Mieszamy i wkładamy cienkie białe linki i obtaczamy w zabarwionej wodzie.
Następnie sięgamy po watę, którą rozkładamy na płasko. Układamy na niej linki i odrobinę farbujemy tak, jak na poniższym zdjęciu, które tak jak wszystkie w materiale, pochodzą z kanału SOS Kuchnia na YouTube.

Zawijamy w nią jajko, a później jeszcze w folię aluminiową. Robimy tak kilka razy, aby uzyskać kilka pisanek. Przekładamy jajka do garnka, zalewamy wodą do połowy i gotujemy na dużym ogniu. W momencie kiedy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie przez 12 minut. Następnie zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia na mniej więcej 10-20 minut.
W ostatnim kroku ostrożnie wyjmujemy jajka ze zrobionej obudowy i przecieramy namoczonym w oleju kawałkiem waty. Piękne pisanki gotowe.
Sprawdź przepis na pyszny bigos. Zobacz, jak zrobić naleśniki bez mąki.






































